Pátranie s dronom v Javorovej doline

V pondelok 19.07.2021 vo večerných hodinách bola HZS poľskými horskými záchranármi z TOPR požiadaná o súčinnosť pri pátraní po nezvestnom poľskom turistovi, ktorý sa pravdepodobne ešte 14.07.2021 sám vybral do Vysokých Tatier. V sobotu 17.07.2021 sa mal vrátiť domov, kam nedošiel a ani v pondelok nenastúpil do zamestnania. Mal okrem toho vypnutý telefón. Policajná hliadka v Tatranskej Javorine našla jeho zaparkované auto, čo potvrdilo, že muž sa pravdepodobne stále nachádzal v SR. Z Tatranskej Javoriny je možné vyraziť do viacerých smerov a tým pádom bolo veľmi ťažké určiť, na aké územie sa pri pátraní zamerať. Ďalšou informáciou bolo, že mal so sebou stan, čo potencionálnu plochu ešte zväčšilo. (správa o nehode TU)

Hneď na druhý deň ráno sa začala pátracia akcia v oblasti Javorovej, Kolovej, Veľkej a Malej Zmrzlej doliny. Nasadených bolo viacero príslušníkov HZS aj so služobnými psami. O súčinnosť bola požiadaná aj Letka Ministerstva vnútra, ktorá však pre zlé poveternostné podmienky mohla byť do pátrania nasadená až vo štvrtok 22.07. Letka Ministerstva vnútra SR s príslušníkmi HZS prepátrala zo vzduchu hrebeň Belianských Tatier a opätovne aj priľahlé doliny a vrcholy.

2021-07-22 Kolová dolina:

Do pátrania bol počas dvoch dní nasadení aj pátrací dron. Výhodou dronu je, že sa dokáže dostať do neprístupných oblastí, napríklad do blízkosti exponovaných skalných stien a žľabov akých je vo Vysokých Tatrách veľké množstvo. V prípade, že pátrací tím spozoruje niekde podozrivý objekt, môže nad to miesto zaletieť dron, aby nález overil a potvrdil. Inak by sa tam museli vybrať záchranári, čo predlžuje celé pátranie. Dôležité ale je, rozhodnúť sa, kde s dronom vzlietnuť. Výhodné je vyjsť na vyvýšené miesto odkiaľ je dobrý výhľad do širšieho okolia, do viacerých dolín. Často sú to vrcholy alebo sedlá. Ďalšou výhodou je, že sa šetria baterky dronu, pretože nemusí stúpať napríklad z dna doliny. Na vyvýšených miestach má pilot dronu aj dobrý prehľad, či sa v okolí nenachádza náhodou vrtuľník.

2021-07-22 Pátranie s dronom.

Pátraciu akciu na severnej strane Tatier výrazne komplikovalo počasie. Bolo väčšinou zamračené, prechodne hmlisto, vyskytovali sa prehánky. Prvý krát počasie umožnilo použiť dron vo štvrtok 22.7.2021. Vtedy to ale tiež nebolo ideálne, síce nepršalo, no hmla sa udržovala vo vysokých polohách, cca od výšky 2000 mn.m. Dron teda mohol lietať iba pod touto hladinou. Vzhľadom na dostupné informácie sa predpokladalo že hľadaný muž bude pravdepodobne v Kolovej doline alebo niekde na hrebeňoch ktoré ju obkolesujú. Skupina s dronom sa vybrala na vrchol Úplaz (1784 mn.m.) odkiaľ bol výhľad do Kolovej a Čiernej Javorovej doliny. Dron prehľadal hlavne skalné steny a sutinové polia v okolí. Nič podozrivé sa ale nenašlo. Fotky z dronu sa ešte prehliadli na väčšej obrazovke dolu v doline. Tiež sa neobjavilo nič zaujímavé.

Pozemné pátranie pokračovalo aj počas víkendu, no viditeľnosť nebola veľmi dobrá a nemalo zmysel využívať dron. Počasie sa opäť zlepšilo v pondelok 27.7.2021. Okrem toho sa objavila aj veľmi dôležitá informácia. Našiel sa stan v Čiernej Javorovej doline … konečne bolo jasné, kam sa treba vybrať.

2021-07-26 Postup pátracích skupín. (freemap.sk)

Jedna skupina smerovala do Čierneho sedla z Malej Zmrzlej doline a druhá aj s dronom do Stolarczykovho sedla z Veľkej Zmrzlej doliny. Skupina s dronom zostúpila zo sedla ešte niekoľko desiatok metrov na severnú stranu hrebeňa a traverzovala pod Baraniu strážnicu. Tam sa objavil podozrivý objekt pod snehovým poľom v Čiernej Javorovej doline. Vtedy sa práve využil dron na overenie a presné zameranie súradníc. Keď sa dron priblížil, hneď bolo jasné že je to hľadaný turista. Prvá skupina potom zostúpila z Čierneho sedla ku stanu a ku hľadanému turistovi, ktorý ale bohužiaľ podľahol zraneniam ktoré utrpel pri páde pravdepodobne z hrebeňa Baranej strážnice.

Na záver by sme chceli pripomenúť, že z hľadiska bezpečnosti je lepšie chodiť na túry aspoň dvaja a ak je to možné odporúčame oznámiť niekomu svoju plánovanú trasu, presný cieľ a plánovaný čas návratu (hlavne ak sa vyberáte do miest so slabým signálom). Odporúčame tiež mať so sebou nabitý a zapnutý telefón, prípadne powebanku.

2021-07-26 VT Stolarczykovo sedlo, pátranie s dronom.
2021-07-26 Čierna Javorová dolina – Podozrivý objekt – foto mobilným telefónom

Zábery z overenia nálezu hľadaného poľského turistu z dronu:

Transport telesných pozostatkov hľadaného poľského turistu:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *