Zhodnotenie zimnej sezóny 2020/2021

  • Snehovo chudobný začiatok zimy
  • koniec decembra a január – väčšinou južné prúdenie (najviac snehu vo Veľkej Fatre a Nízkych Tatrách)
  • Druhá polovica zimy – častejšie severozápadné prúdenie (viac snehu v Malej Fatre, Západných a Vysokých Tatrách)
  • Zimné podmienky až do mája. Posledná nehoda – 9. mája
  • 2 obete lavín, 12 zranených
  • Napriek lockdownu vysoká návštevnosť hôr

VÝVOJ POČASIA A LAVÍNOVÉHO NEBEZPEČENSTVA

Sezóna 20/21 bola zo začiatku snehovo podpriemerná. V decembri nebol vo voľnom teréne takmer žiadny sneh. Lyžovať sa dalo iba v lyžiarskych strediskách s umelým zasnežovaním. Koncom decembra sa ale situácia výrazne zmenila a začalo snežiť. Sneženie prichádzalo od juhu a napríklad v Nízkych Tatrách vtedy napadlo za dva dni 50 až 80 cm snehu. Veľa snežilo aj vo Veľkej Fatre. V týchto dvoch pohoriach bola súvislá pokrývka už od cca 900 mn.m. a podmienky na skialp boli výborné. Naopak v severnejších pohoriach (Malá Fatra, Západné Tatry, Vysoké Tatry) bol pohyb na lyžiach ešte obmedzený. Objavili sa aj lavínové nehody. Prvá vážnejšia sa udiala v Derešskom kotli v Nízkych Tatrách, kde bol strhnutý jeden skialpinista, ktorý utrpel zranenie nohy.

Situácia sa začala meniť v polovici januára a sneh postupne pribúdal už vo všetkých pohoriach.  V Malej Fatre, Západných a Vysokých Tatrách napadlo od 13-teho do 15-teho januára miestami až 80 cm snehu. Bolo chladno, sneh bol ľahký, premrznutý, prachový. Lavínové nebezpečenstvo bolo zvýšené (3.stupeň). Opäť sa objavili lavíny aj s účasťou človeka. Zaujímavá bola napríklad nehoda v Lomnickom sedle, kde si dvaja skialpinisti uvoľnili lavínu medzi snehovými zábranami. Tá ich úplne zasypala a pritlačila o železnú konštrukciu. Mali šťastie že vďaka zábranám mali z jednej strany prísun vzduchu. Z nánosu sa im podarilo svojpomocne vyhrabať.

Neskôr v januári už situácia nebola taká nebezpečná aj keď sa objavilo pár menších lavín.

LAVÍNOVÁ DRUHÁ POLOVICA FEBRUÁRA

V prvom februárovom týždni vrcholilo oteplenie – teplý vlhký vzduch sa nad naše územia presúval z juhu a priniesol zrážky vo forme dažďa až do 1500 m n.m. a niekde aj vyššie – snehová pokrývka v stredných polohách sadala a premáčala sa. Výrazné oteplenie aj v najvyšších polohách spôsobilo, že vo viacerých pohoriach sme evidovali spontánne lavíny z tepla. Zo soboty (6.2.2021) na nedeľu sme ešte zaznamenali saharský prach, ktorý sa do našich horských oblastí dostal vo výškovom juhozápadnom prúdení. Počasie u nás riadilo frontálne rozhranie, ktoré neustále prinášalo mierne zrážky a vietor, ten sa menil od juhozápadu na severozápad. Postupne prišlo ochladenie, vďaka ktorému povrch snehovej pokrývky stvrdol. Studený arktický vzduch sa nad naše územie začal nasúvať v stredu 11.2.2021 skoro ráno. Studený vzduch prichádzal od západu, v stredu ráno bola teda v západnejších pohoriach oveľa nižšia teplota ako napríklad vo Vysokých Tatrách, a to aj o 1000 m vyššie. V Malej Fatre na AMS Snilovské sedlo (1492 m n.m.) dosiahla ráno o 06:00 UTC teplota -17°C, zatiaľ čo v tom istom čase sme na Lomnickom štíte (2633 m n.m.) namerali teplotu len -10°C (o 1000m vyššie a o 7 stupňov teplejšie).

Zmena vzduchových hmôt pochopiteľne priniesla aj silný vietor. Počas noci zo stredy 11.2.2021 na štvrtok 12.2.2021 dosahoval vietor na vrchole Chopku v Nízkych Tatrách priemernú rýchlosť 31 m/s (112 km/h) a v nárazoch dokonca 38 m/s (137 km/h)! To malo za následok nárast stupňa lavínového nebezpečenstva na ZVÝŠENÉ (3. stupeň). Dôvodom bolo, že veľmi silný vietor transportoval takmer všetok nový sneh na záveterné strany pohorí, kde vytvoril veľmi tvrdé a nebezpečné dosky. Negatívnym faktorom boli aj veľmi nízke teploty, ktoré v najvyšších polohách dosiahli -29°C. Tvrdé snehové dosky zapríčinili viacero lavínových incidentov v nasledujúcom období v Nízkych Tatrách, Malej Fatre a Západných Tatrách. Medzi inými aj jedinú smrteľnú lavínovú nehodu sezóny pod Kondratovou kopou. Nehoda je popísaná v samostatnom BLOGu.

20.2.2021 Malá Fatra

STABILNÁ SITUÁCIA ZAČIATKOM MARCA

V prvej polovici marca sa sneh stabilizoval, objavilo typicky jarné počasie s mrazom v noci a kladnými teplotami cez deň. Na horách bolo iba malé alebo mierne lavínové nebezpečenstvo. 6.3 – 7.3. pribudlo 20 – 30 cm snehu na severe Tatier a objavilo sa aj niekoľko malých lavín na veľmi strmých svahoch. Nikto však nebol úplne zasypaný ani zranený.

MARCOVÉ LAVÍNY

Napriek tomu, že začiatkom marca to už už vyzeralo, že zima ide skončiť, v predposledný marcový týždeň ukázala opäť svoju silu. V piatok 12.3.2021 zasiahlo slovenské hory juhozápadné prúdenie s teplým frontom, ktorý priniesol zrážky, silný vietor a jemné oteplenie. Vietor usilovne transportoval zrážky na východné orientácie na tvrdý ľadový podklad. Už v sobotu 13.3.2021 sme zaznamenali lavínovú nehodu v Malej Fatre na Pekelníku. Ďalšia lavínová nehoda sa udiala hneď na druhý deň v nedeľu 14.3.2021 vo Vysokých Tatrách na Prednom Solisku. V pondelok 15.3. sa odtrhla ďalšia lavína (na videu nižšie), no vďaka isteniu na lane skončila šťastne. Všetky tri lavínové nehody sa stali na východných orientáciách po veľkom dodatočnom zaťažení, dve síce s ťažkými zraneniami, ale bez obetí.

Marec potom pokračoval nebezpečnými lavínovými podmienkami. V pondelok 22.3.2021 k nám dorazil výrazný front od severozápadu, ktorý priniesol vietor o sile víchrice. Ten pretrval až do stredy. Do toho prišlo aj výrazné sneženie a vo Vysokých a Západných Tatrách napadlo za tieto tri dni okolo 40 až 50 cm nového snehu. Sneh bol vetrom rozmiestnený veľmi nerovnomerne. Táto situácia spôsobila, že v spomenutých pohoriach bol vyhlásený 3. stupeň lavínového nebezpečenstva. Dnes už vieme z určitosťou povedať, že v niektorých lokalitách lavínové nebezpečenstvo nemalo ďaleko aj od 4. stupňa (Západné Tatry).

Udiali sa aj dve lavínové nehody, dva dni po sebe. Najprv Žiarskej doline pod Prostredným grúňom a potom pod Jakubinou v Jamníckej doline. Bilancia bola traja zranení, no našťastie nikto neprišiel o život. Obe nehody sú popísané v samostatných blogoch. Nehoda-Prostredný, nehoda-Jakubiná.

APRÍLOVÉ ZIMNÉ PODMIENKY

V apríli nás zima neopúšťala, ba práve naopak. Na horách sa striedali studené fronty, nasledované tlakovými výšami a pekným počasím. Vystriedalo sa všetko možné od náhlych zvratov počasia po krúpy a nízke teploty. Slnečné počasie sa intenzívne striedalo so snehovými prehánkami aj viac krát za deň. Toto všetko sa prejavilo aj na stabilite a vlastnostiach snehu. Snežilo pri nízkych teplotách a sneh bol naozaj prachovo nadýchaný. ZVÝŠENÉ lavínové nebezpečenstvo bolo zväčša vo Vysokých a Západných Tatrách. Objavili sa aj lavíny. V piatok 9. 4. spadla lavína v centrálnom žľabe (SV orientácia) zo Salatína a strhla skialpnistu pri výšlape a tiež na takej istej orientácii si odtrhol skialpinista lavínu pri zjazde v oblasti Zákľuk v Nízkych Tatrách. 10.4. spadla lavína zo sedla Parichvost v Západných Tatrách (na videu nižšie). Všetky tieto nehody skončili bez vážnych zranení. V stredu 14.4. spadli ďalšie dve doskové lavíny vo Vysokých Tatrách. Vo Veľkej Studenej doline pod Studeným sedlom a vo Francúzskej mulde. Lavína vo Francúzskej mulde vznikla malým dodatočným zaťažením, pri lyžovaní. Lavína nikoho nezasiahla a ani lyžiar nebol strhnutý. Mala však celkom slušnú hrúbku. V odtrhu cca 50 cm.

Zima sa držala až do konca apríla a začiatku mája. Stále bolo chladno, aj sneh ešte pribúdal. To platilo ale iba vo vyšších pohoriach. Vo Fatrách už bola iba nesúvislá snehová pokrývka. Pravidelné vydávanie lavínových správ sme ukončili 3.5.2021, no podmienky ešte boli miestami nebezpečné. Svedčí o tom aj posledná nehoda sezóny pri ktorej sa v Bachledovej štrbine zranil jeden skialpinista.

CELKOVÉ ZHODNOTENIE

Celkovo možno povedať že zima síce začala neskoro, no potom bola snehovo celkom bohatá hlavne spočiatku v Nízkych Tatrách a Veľkej Fatre. Je to zjavne aj z grafu nižšie, kde je zobrazené porovnanie výšky snehu v tejto sezóne s priemernou výškou snehu za sezóny 1972 až 2011. Nadpriemerný bol ale hlavne apríl. To platí aj pre Vysoké a Západné Tatry. Nedostatok snehu bol takmer celú zimu v dolinách do 1500 metrov vo Vysokých a Západných Tatrách.

Počet ľudí zranených a usmrtených lavínami v období 1998 – 2021.

Čo sa týka nehôd to bol nadpriemerný rok. Počas sezóny sme zatiaľ zaznamenali viac ako 40 lavín s účasťou človeka. Pri väčšine sa nikomu nič nestalo. Zranených ale bolo 12 ľudí, čo je výrazne nad priemerom. Smrteľná bola iba jedna nehoda, pod Kondrátovou kopou, kde zahynuli dvaja ľudia. Dôvody väčšieho počtu lavín môžu byť dva. Prvým je to, že boli objektívne nebezpečne poveternostné podmienky a dostatočná snehová pokrývka aj v nižších pohoriach. Druhým môže byť pokračujúci rozvoj skialpinizmu. Ľudia sa vo výraznejšej miere pohybujú v zimných horách, čo logicky vedie aj k väčšiemu počtu lavín. Na jednej strane je super, že ľudia športujú, no na druhej strane, začínajúcim skialpinistom možno trochu chýbajú potrebné znalosti a skúsenosti. Niekedy aj väčší rešpekt.

V tejto sezóne sme sa my (SLP HZS), aj verejnosť dozvedeli o väčšom počte lavín, hlavne vďaka sociálnym sieťam. Týmto by sme chceli poďakovať všetkým, ktorí nám posielajú informácie, fotky a videá. Všetky tieto dáta môžu pomôcť pri presnejšom vydávaní lavínových správ, ale aj pre širokú verejnosť, pri plánovaní svojich túr. Zaznamenali sme aj, že čoraz viac ľudí horách robí testy stability snehovej pokrývky. To je chvályhodné. Netreba však zabúdať na to, že test podáva informáciu iba o jednom bode a o pár metrov vedľa môže byť stabilita svahu úplne iná. Všetky informácie od nás, ale aj z terénu treba brať iba ako časť skladačky. Hory sú nebezpečné už vo svojej podstate a aj tí najskúsenejší môžu mať proste smolu aj pri zachovaní všetkých zásad bezpečnosti.

Lavíny s účasťou človeka v sezóne 2020/2021

Stupne lavínového nebezpečenstva za jednotlivé pohoria počas sezóny 2020-2021

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *