Žeby konečne jar? Počasie, sneh a lavíny (24.04.2021 – 30.04.2021)

Začiatkom predchádzajúceho víkendu to vyzeralo, že zima už nikdy neskončí. Vo vysokých polohách Tatier opäť napadol sneh, priemerne do 10cm. Teplota v najvyšších polohách sa pohybovala okolo -10°C, čo spôsobovalo, že na tienistých a severných orientáciách sa stále udržiaval voľný prachový sneh. Všetko by to nasvedčovalo výborným lyžiarskym podmienkam, keby sa na území Tatranského národného parku nezačala skialpinistická uzávera. Tá sa začala 15.04.2021 a potrvá až do otvorenia letnej turistickej sezóny a to do 15.06.2021. Na lyže sme sa tak mohli vybrať vo Vysokých Tatrách už len po vysokohorské chaty alebo do Derešského kotla v Nízkych Tatrách, kde skialpová sezóna končí až dnešným dňom a to 30.04.2021.

Počas víkendu sa začalo mierne otepľovať, teplota na vrchole Chopku začala jemne atakovať 0°C a svoje brány po uvoľnení protipandemických opatrení otvorilo aj lyžiarske stredisko na severnej strane Chopku. Keďže teplota sa len ľahko pohybovala v plusových hodnotách, lyžiarske trate a priľahlé žľaby ostávali po väčšinu dňa tvrdé firnové. Výnimkou boli južné svahy Konského grúňa, v ktorých sa vplyvom nasvietenia vytvorili malé lavínové splazy. Tie sa tvorili odtopením snehu zo skál a kosodreviny a pre freeridových lyžiarov nepredstavovali zvýšenú hrozbu. Preto bol v Tatrách do výšky 1800 m.n.m. vyhlásený 1. stupeň a nad touto hranicou po celý deň 2.

Na konci víkendu k nám opäť prišli zrážky, od výšky cca 1800 m.n.m. vo forme snehu. Toho bolo ale veľmi málo a napadlo ledva do 5 cm. A opäť sa ochladilo. Na Chopku klesla teplota na -10°C a na Lomnickom štíte dokonca na takmer -16°C. Začiatkom týždňa sa pozvoľna opäť začalo otepľovať a na tri dni dokonca vykuklo aj slniečko. To tvrdé firnové zjazdovky a žľaby ohrialo a lyžovačka sa začínala podobať na typickú jarnú. Čo je ale lepšie, v Tatrách, Nízkych aj Vysokých, sa vytvorili vcelku slušné podmienky na lezenie. Bohužiaľ v masíve Ďumbiera je od začiatku marcu zakázané zimné lezenie z dôvodu ochrany prírody, ale taká Motyka na Vysokú bola asi najlepšia v tejto sezóne. Pozor ale na voľné snehové dosky v najvyšších polohách. Tie sa vedeli odtrhnúť už pri malom dodatočnom zaťažení.

Ten, kto už stihol lyže odložiť do poličky, mohol začiatok týždňa a jeho jarné teploty využiť na lezenie na skalkách alebo vytiahnuť bicykel. Od štvrtku to už ale začínalo v horách vyzerať typicky jarne. Výrazne sa začalo otepľovať a s teplým južným frontom prišli aj zrážky. Spočiatku ešte ľahko snežilo od výšky 2000 m.n.m., to sa ale v priebehu dnešného dňa, teda piatku, postupne zdvihlo od výšky 2300 m.n.m. Momentálne však teplota na Lomnickom štíte vystúpila na +1°C. Cez víkend sa očakáva dážď a to hlavne v nedeľu. Predpoveď na Tatry hlási niečo okolo 20 mm zrážok a plusové teploty. To snehovú pokrývku premočí a očakávať sa tak dajú mokré malé lavíny a splazy prevažne na severných orientáciách, kde sa do nedávna držal suchý voľný sneh. Na nedeľu je vyhlásená výstraha 2. stupňa pred vetrom na horách, ktorý v nárazoch môže dosahovať až 33 m/s (118 km/h), čo predstavuje veľmi veľké riziko pre akúkoľvek aktivitu v horách. A ako to už spravidla býva, po takomto výraznom zrážkovom fronte prichádza ochladenie. To sa očakáva hneď v pondelok. Teplota by opäť mala klesnúť pod -10°C v najvyšších polohách. Takže zima sa predsa len udrží zubami nechtami ešte aj v prvý májový týždeň. A aby sme nazabudli na Fatry. Tu je sneh už len veľmi lokálny a nesúvislí. Celý týždeň je v nich vyhlásený iba 1. stupeň lavínového nebezpečenstva aj to veľmi lokálne. Vyzerá to tak, že po nadchádzajúcom víkende v tomto pohorí zostane sneh už len kde tu a ten už prestane predstavovať lavínovú hrozbu. Žeby toto bol prvý náznak jari v našich horách?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *