Výrazné ochladenie v druhom aprílovom týždni.

V pondelok 12.4.2021 bolo v našich horách vlhko a teplo s južným prúdením. Sneh bol premočený, objavil sa aj dážď a v stredných a na podhorí výrazne ubúdal sneh. V najvyšších polohách bola hmla. Objavili sa aj spontánne, menšie lavíny z mokrého snehu. Situáciu vystihuje video nižšie.

Od utorka sa ale počasie výrazne zmenilo, ochladilo sa a pribudli aj zrážky. Spočiatku snežilo iba v najvyšších polohách Tatier a v nižších polohách pršalo, postupne ale dážď prechádzal do sneženia a s klesajúcou teplotou bol aj sneh čoraz suchší. Najvýraznejšia zmena teploty prišla 13.4., čo pekne vidno aj na obrázku nižšie. Vo Vysokých polohách klesla teplota z kladných hodnôt až na -10°C, na Lomnickom štíte dokonca na -14°C.

Priebeh teploty vzduchu na stanici Ľadové pleso vo Vysokých Tatrách.

K ochladeniu sa pridal aj silný vietor, ktorý dosahoval rýchlosti až 25 m/s na hrebeňoch hôr, miestami aj v stredných polohách, napríklad na stanici Sliezsky dom (1672 mn.m.) čo zobrazuje aj graf rýchlosti a nárazov vetra nižšie.

Priebeh rýchlosti vetra na stanici Sliezsky dom vo Vysokých Tatrách.

Silný vietor a sneženie spolu spôsobili, že nový sneh bol nerovnomerne rozložený, čo dokumentuje aj ďalšie video z Mengusovskej doliny:

Celkovo najviac snehu napadlo na severnej strane Tatier. Spolu od utorka to bolo miestami aj 40 cm nového snehu. V pásme lesa to bol väčšinou prachový sneh, no nad pásmom lesa bol doskovitý a vetrom ubitý. Samozrejme na hrebeňoch a náveterných svahoch sa neudržal takmer žiadny nový sneh a povrch tam bol veľmi tvrdý až ľadový. Sneženie počas včerajška 15.4. bolo už bez vetra, takže posledných 10 cm nového snehu padlo už rovnomernejšie.

Vývoj snehovej pokrývky na stanici Biele pleso vo Vysokých Tatrách.

Situácii zodpovedal aj vývoj lavínového nebezpečenstva. Na začiatku týždňa bolo mierne, no postupne stúpalo. Dnes bolo zvýšené vo Vysokých a Západných Tatrách (3.stupeň) nad 1700 m, v Nízkych Tatrách a Malej Fatre mierne (2.stupeň) Vo Veľkej Fatre je už snehu celkovo málo a udržal sa iba v najvyšších polohách, v žľaboch a muldách, preto tu bolo počas celého týždňa iba malé lavínové nebezpečenstvo.

Objavili sa aj lavíny. Na začiatku týždňa ešte mokré, ktoré sa uvoľnili vplyvom teplého počasia a dažďa. Potom sa objavili prachové, samovoľné lavíny z nového snehu napríklad v masíve severnej steny Kežmarského štítu. V stredu spadli aj dve doskové lavíny vo Vysokých Tatrách. Vo Veľkej Studenej doline pod Studeným sedlom a vo Francúzskej mulde. Lavína vo Francúzskej mulde vznikla malým dodatočným zaťažením, pri lyžovaní. Lavína nikoho nezasiahla a ani lyžiar nebol strhnutý. Mala však celkom slušnú hrúbku. V odtrhu cca 50 cm. Za informácie o lavínach ďakujeme horským vodcom Petrovi Kotelesovi a Eduardovi Kurovi Liptákovi.

Prognóza na víkend:

Cez víkend by sa malo mierne otepliť, ale bude pokračovať zamračené počasie so slabým snežením. Neočakávame ani výrazný vplyv vetra, preto sa sneh bude postupne stabilizovať a lavínové nebezpečenstvo by malo klesať.

2021-04-16 Profil snehovej pokrývky v Lomnickom sedle. Všetky profily sú dostupné na stránke lawis.at

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *