Inštruktáž o lavínach pre verejnosť 2014

Horská záchranná služba od roku 2005 raz v priebehu zimnej sezóny organizuje Inštruktáž o lavínach pre verejnosť. Cieľom Inštruktáže je oboznámiť horolezcov a skialpinistov so základmi lavínovej problematiky a bezpečného pohybu v zimnom vysokohorskom prostredí.
Aj v tejto sezóne pracovníci Strediska lavínovej prevencie tradíciu neporušia a v piatok 21. marca 2014 zorganizujú ďalšiu Inštruktáž. Akciu urobíme pre max. 40 účastníkov.
Inštruktáž sa opäť uskutoční tradične v Derešskom kotli (ak to klimatické podmienky dovolia). Pre jej účastníkov pripravíme 3 pracoviská:
1. pracovisko – zamerané na kamarátsku pomoc pri lavínovej nehode
2. pracovisko – testovanie stability snehovej pokrývky a bezpečný pohyb v plánovanej trase lyžiarskej alebo skialpinistickej túry
3. pracovisko – hľadanie s lavínovými prístrojmi, predstavenie systému RECCO.
Organizácia podujatia: Ing. Milan Lizuch, HZS SLP Jasná
Termín Inštruktáže: 21. marca 2014 – stretnutie účastníkov na Lukovej pri vrcholovej stanice 4-sedačky z Otupného o 9.15 hod. Od 9.15 do 9.30 hod. presun na miesto Inštruktáže. Predpokladaná dĺžka akcie – asi 4 hodiny.
Miesto Inštruktáže: Derešský kotol (podľa aktuálnych klimatických a snehových podmienok). HZS si vyhradzuje právo zmeny miesta, prípadne zrušenia alebo preloženia Inštruktáže.
Vybavenie účastníkov: vlastná kompletná skialpinistická výstroj, lavínová sonda, lavínová lopatka a lavínový vyhľadávací prístroj, oblečenie pre pohyb vo vysokohorskom teréne. Každému odporúčame mať poistenie pre zásah HZS.
Horská záchranná služba nezabezpečuje žiadne súčasti tohto vybavenia! Takisto HZS nezabezpečuje poistenie, stravu ani ubytovanie pre účastníkov Inštruktáže.
Cena Inštruktáže: zdarma – každý účastník si hradí dopravu, stravovanie, prípadne ubytovanie z vlastných zdrojov!
Prihlášky: Mailom s názvom „Prihláška na Inštruktáž 2014“ na adresu meteo.slp@hzs.sk. V texte uveďte meno, priezvisko, adresu, krajinu, emailovú adresu a nasledujúci text. „Potvrdzujem, že mám kompletnú skialpinistickú výstroj, lavínovú lopatku, lavínovú sondu a lavínový vyhľadávací prístroj.“. Prihláška Vám bude spätne potvrdená. Jeden účastník môže prihlásiť maximálne jednu ďalšiu osobu. Po dosiahnutí počtu 40 účastníkov bude prihlasovanie uzatvorené.
 
Zvážte svoju účasť na tejto akcii, aby ste zbytočne nezabrali miesto inému (napr. z dôvodu nekompletnosti výstroje)!
Tešíme sa na stretnutie.

Foto: Archív SLP
Autor: Milan Lizuch