Apríl ako má byť

Prvý kompletný aprílový týždeň bol ako z knihy Slovenské pranostiky o počasí. Na horách sa striedali studené fronty nasledované tlakovými výšami a pekným počasím. Vystriedalo sa všetko možné od náhlych zvratov počasia po krúpy a nízke teploty. Slnečné počasie sa intenzívne striedalo so snehovými prehánkami aj viac krát za deň. Toto všetko sa prejavilo aj na stabilite a vlastnostiach snehu. Začiatkom týždňa snežilo pri nízkych teplotách a sneh bol naozaj prachovo nadýchaný.

Nový prachový sneh v Západných Tatrách tesne pod hornou hranicou lesa (8. 4. 2021)

Najviac snehu pripadlo v severných náveterných dolinách Západných a Vysokých Tatier spolu s Malou Fatrou. Pozitívne bolo, že prevládajúci SZ až Z vietor sneh väčšinou neufúkal do nestabilných dosiek a vankúšov a podmienky na skialpinizmus bol veľmi dobre. Lavínová aktivita bola minimálna a zodpovedala miernemu stupňu lavínového nebezpečenstva. Čo ale platilo už začiatkom a v priebehu týždňa pred víkendom neplatí.

Rýchlosť vetra (modrá) a nárazy (červená) pod Salatínom v Západných Tatrách.

Od juhozápadu k nám začal prúdiť teplejší vzduch. Vietor sa otočil (na J a JZ) a zosilnel (15 m/s, v nárazoch 20m/s). Rýchlosť tak akurát na prenos snehu. Fúka najmä v Malej Fatre, Západných a Nízkych Tatrách. Skoro všetok sneh je prenášaný na záveterné svahy severných orientácii (SV a S), kde je uložený na tvrdej vrstve starého prerobeného snehu. Zvlášť kritické sú severne orientované svahy v Západných Tatrách, kde sa očakávajú spontánne lavíny v strmom teréne a to najmä na severne orientovaných polohách. V piatok 9. 4. spadla lavína v centrálnom žľabe (SV orientácia) zo Salatína a strhla skialpnistu pri výšlape a tiež na takej istej orientácii si odtrhol skialpinista lavínu pri zjazde v oblasti Zákľuk v Nízkych Tatrách. Obidve nehody skončili bez vážnych zranení.

Samozrejme južne orientované slnkom nasvietené svahy vo Vysokých Tatrách budu v popoludňajších hodinách menej stabilné a môžu sa vyskytnúť spontánne lavíny a splazy z vlhkého snehu.

Situácia v piatok poobede je nasledovná a je predpoklad, že pretrvá počas celého víkendu:

Vetrom previaty sneh:

  • je hlavný problémom v Západných a Nízkych Tatrách a Malej Fatre
  • prevažne v severnom sektore (S, SV svahy), kde môžu vznikať samovoľné doskové lavíny (ZT), prípadne po dodatočnom zaťažení (MF, NT).
  • začína nad hranicou lesa až po miesta tesne pod hrebeňmi
  • vrstva previateho snehu nie je dobre spojená s podkladom
  • hrebeňové partie a južné až západne orientované svahy sú miestami vyfúkane až na podklad
Rozšírený kompresný test Nízke Tatry – SV orientácia (9. 4. 2021)

Mokrý sneh:

  • hlavný problém vo Vysokých Tatrách, kde zatiaľ ešte nefúka,
  • v priebehu víkendu a s oteplením bude aj v ostatných pohoriach.
  • na slnkom osvietených svahoch v popoludňajších hodinách
  • najmä tam, kde je napadnuté väčšie množstvo snehu cca 40 cm a viac
  • rizikové južne až juhozápadne orientované veľmi strmé vysokohorské žlaby, muldy, sedlá a svahy

Samozrejme v pohoriach sa vyskytuje kombinácia vyššie spomínaných lavínových problémov. Miestami a to najmä na tienistých severných svahoch sa ešte vyskytuje vrstva menej stabilného hranato – zrnného snehu ktorá ojedinele po zaťažení vie iniciovať lavínu. Príjemný, ale hlavne bezpečný víkend na horách vám želá Stredisko lavínovej prevencie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *