Počasie, sneh a lavíny na prelome marca a apríla (27.3. – 2.4.2021)

Predchádzajúci týždeň bol štatisticky asi najaktívnejší čo sa týka lavínových nehôd počas tejto zimy. Vo štvrtok a v piatok počas dvoch lavínových nehôd v Západných Tatrách nám lavíny ukázali akú máju silu a pomoc človeka zase nevyčísliteľnú hodnotu. Víkend ovplyvnil prechod studeného frontu a ten nám priniesol v nedeľu do 5 cm nového snehu vo všetkých pohoriach. Začiatok týždňa sa niesol v oblačnom počasí, na severe teplý front priniesol prehánky a slabý dážď. V utorok ráno mrholilo aj vo vysokých polohách, v tých najvyšších dosahovala ranná teplota -2°C. Za teplým frontom do hôr začal prúdiť teplý vzduch. V stredu ráno bolo teplé slnečné počasie, ráno nemrzlo ani a Lomnickom štíte, denné teploty dosahovali maximá v poobedňajších hodinách, kde najnižšia teplota bola +3°C, v 2000 m n.n.m. až +5°C. Toto isté sa odohralo vo štvrtok, samozrejme bez nočného ochladenia, ktoré je pre jarné počasie charakteristické. Veľká noc však mala iné plány. Vo štvrtok popoludní prichádza znovu studený front s zrážkami (do 1500 m n.m. dážď, neskor vystriedalo sneženie). Ochladilo sa o viac ako 10°C. Pripojili sa aj zrážky, v niektorých dolinách počuli aj blesky.

Vývoj teplôt Lomnický štít 2632 m n.m.
Vývoj teplôt Lomnické sedlo 2190 m n.m.
Dolina Zeleného plesa, (Foto: Sisa Jahnová)

Tieto všetky udalosti mali významný vplyv aj na lavínovú situáciu u nás. Pondelková a utorková situácia sa niesla okolo pred víkendového problému – trvalá slabá vrstva. V snehovej pokrývke sa nachádzala na tvrdej firnovej vrstve kritická vrstva hranatozrnného snehu. Tento ťažko identifikovateľný problém sa nachádzal v hĺbke 15 až 60 cm pod povrchom snehovej pokrývky. Samovoľné splazy a malé lavíny sa neočakávali nakoľko povrch snehu bol na väčšine svahov tvrdý a nosný. Oteplenie v utorkovej noci sa ukázalo v predobedných hodinách stredy. Vysoká teplota a silné slnečné žiarenie spôsobili zníženie stability snehovej pokrývky na svahoch všetkých orientácií. Samozrejme doobeda to boli hlavne východné, poobede juhozápadné. Zaznamenali sme zvýšenú lavínovú aktivitu, kde išlo hlavne o lavíny z mokrého voľného snehu a mokré doskové lavíny. Podľa informácií všetky spontánne tzn. samovoľné. Nasledovala teplá noc a štvrtok bol takisto teplý, slnečný a lavínový. Povrch snehu bol na všetkých slnkom vysvietených svahoch vlhký až mokrý, v tieni sa odtopila len vrchná vrstva, miestami v najvyšších polohách bolo tvrdo. V najvyšších polohách, hlavne severného sektoru sa stále napriek jarnej situácií vyskytuje nebezpečná vrstva hranatozrnného snehu.

Pohľad z Bystrej lávky na západ

Dnes ráno na horách prevládala hmla, zrážky od 1700 m n.m. snehové. Počas noci napadlo do 10 cm nového snehu miestami vo forme krúpkov, ktorý však stihol vietor poupratovať hlavne na záveterné J, JV svahy. V Malej a Veľkej Fatre je snehová pokrývka v nižších polohách nesúvislá, najväčšie množstvo snehu je v úzkych žľaboch alebo muldách.

Mlynická dolina

Dnešné počasie značne ovplyvňuje studený front, po jeho aktivite bude víkendové počasie ovplyvňovateľ prúdenie studeného a vlhkého vzduchu. Očakávame snehové prehánky počas celej soboty, takisto teploty klesnú v najvyšších polohách pod -15°C. Táto situácia ovplyvňuje značne aj lavínové nebezpečenstvo, ktorého tendencia bude stúpajúca.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *