Prvý jarný lavínový týždeň – Počasie, sneh a lavíny (20.03.2021 – 26.03.2021)

Sobotu 20. marca sa oficiálne začala jar. Deň je konečne rovnako dlhý ako noc, čo praje hlavne športovým aktivitám a rannému vstávaniu. Tešili sme sa, že pomaly začneme zimné bundy odkladať hlbšie do skrine a zimné topánky prezujeme za tenisky. Opak je však pravdou. Keďže zima mala tento rok pozvoľný nástup, tento týždeň sa nám snaží dať najavo, že ešte zďaleka nemá v pláne odísť. A veru nám to dala silno pocítiť!

Víkend sa javil, že sa začína postupne otepľovať. Po týždni sneženia a silného vetra sa konečne opäť ukázalo slniečko a aj teplota na teplomery o čosi málo poskočila vyššie. Ako už býva zvykom, prvý pekný deň po výdatnom snežení a vetre sa v horách začnú objavovať lavínové nánosy a bohužiaľ aj lavínové incidenty. Hneď prvý sme zaznamenali v nedeľu v Jasnej. Keďže lanovky nechodia, freeridových lyžiarov je veľmi málo, ktorí sa odvážia vojsť prvý do žľabu. A tak sa dvaja nad školským žľabom rozhodujú, či ísť alebo neísť. Jeden z nich nalyžoval tesne na hranu žľabu, aby do neho lepšie videl, a v tom momente, ešte z bezpečia zjazdovky, inicioval lavínu v spomenutom žľabe. Tá sa odtrhla približne dva metre pod ním a vysypala sa dolu až na rovinku v Lukovskom kotly. V takomto šťastnom prípade je voľba jasná. Ísť! Typickým znakom posledných lavínových nehôd a incidentov je diaľkový prenos zaťaženia. Keďže chalani mali dostatok guráže a energie, cez Konskú hlavu si to vyšliapali späť a zlyžovali svah ešte niekoľko krát. Podobným spôsobom iniciovali lavíny aj v priľahlých svahoch a žľaboch.

Začiatok tohto týždňa ale horským aktivitám veľmi neprial. V pondelok k nám dorazil výrazný front od severozápadu, ktorý priniesol veľmi silný vietor o sile víchrice. Ten pretrval až do stredy. Do toho prišlo aj výrazné sneženie a vo Vysokých a Západných Tatrách napadlo za tieto tri dni okolo 40 až 50 cm nového snehu. Ten bol ale v spojení so silným vetrom rozmiestnený veľmi nerovnomerne s výnimkou niekoľko lokalít. Táto aktivita bola natoľko výrazná, že v spomenutých pohoriach bol vyhlásený 3. stupeň lavínového nebezpečenstva. Keďže počasie neprialo, nikto sa neodvážil ísť reálne skontrolovať, či daný stupeň je hodný podmienok. Dnes už vieme z určitosťou povedať, že v niektorých lokalitách lavínové nebezpečenstvo nemalo ďaleko aj od 4. stupňa. Tento stupeň je definovaný ako: „Uvoľnenie lavín je pravdepodobné na mnohých strmých svahoch už pri malom dodatočnom zaťažení. V niektorých prípadoch sa predpokladá mnoho stredných a často aj veľkých spontánnych lavín.“ Konkrétne sa bavíme o Žiarskej doline, kde nový sneh bol rozložený relatívne rovnomerne. Tu sme zaznamenali viacero spontánnych ale aj mechanicky uvoľnených lavín.

Vyvrcholením prvojarného pracovného týždňa sú dve lavínové nehody, ktoré sa udiali dva dni po sebe, teda štvrtok a piatok. Ich spoločným menovateľom je veľké dodatočné zaťaženie na obzvlášť strmých svahoch. V obidvoch prípadoch vystupovali hore svahom lyžiari a snoubordisti na pešo, teda dosku a lyže si niesli na batohu. V takomto prípade stačí, že vystupujúci sa preborí nohami hlbšie do mäkších vrstiev, ako by to bolo v prípade keby stál na lyžiach alebo snowboarde. Takéto zaťaženie v obidvoch prípadoch iniciovalo lavínu. V jednom prípade môžeme hovoriť o stredne veľkej a v druhom o veľkej až veľmi veľkej lavíne. Viac už ale v pripravovanej lavínovej správe, ktorú Stredisko lavínovej prevencie vydá už čoskoro.

Aby sme ale neopomenuli Vysoké Tatry, tu bola lavínová aktivita taktiež veľmi vysoká. Zaznamenali sme aj lavínovú nehodu zo Žltej lávky vo Veľkej Studenej doline, ale aj viacero lavín zo strmých stien v priľahlých dolinách. Napríklad z Ostrého štítu vo Veľkej Studenej doline alebo veľkú samovoľnú lavínu nad Chatou pri Zelenom plese. Za video ďakujeme Petre Ambrozyovej.

Samovoľná lavína nad Chatou pri Zelenom plese

A jedna zaujímavosť na záver. Vo štvrtok 25.03.2021 sme si pripomenuli 12. výročie 100-ročnej lavíny, ktorá navždy zmenila ráz Žiarskej doliny.

Týmto Vám želáme krásne túry, bezpečné návraty a hlavne čítajte a informujte sa o podmienkach na www.laviny.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *