Počasie sneh a lavíny od 13. marca po 19. marca 2021

Napriek tomu, že začiatkom marce to už už vyzeralo, že zima nám ide skončiť, v predposledný marcový týždeň ukázala opäť svoju silu. Po výraznom oteplení začiatkom marca sa postupne začalo ochladzovať, povrch snehovej pokrývky stvrdol na betón. V piatok 12.3.2021 dosiahlo horstvá Slovenska juhozápadné prúdenie s teplým frontom, ktorý priniesol zrážky, silný vietor a jemné oteplenie. Vietor usilovne transportoval zrážky na východné orientácie na tvrdý ľadový podklad. Už v sobotu 13.3.2021 sme zaznamenali lavínovú nehodu v Malej Fatre na Pekelníku. Ďalšia lavínová nehoda nenechala na seba dlho čakať a bola zaznamenaná v nedeľu 14.3.2021 vo Vysokých Tatrách na Prednom Solisku. Obe lavínové nehody sa stali na východných orientáciách po veľkom dodatočnom zaťažení, obe síce s ťažkými zraneniami ale bez obetí.

Sila vetra v nárazoch na Lomnickom štíte v m/s so zvýraznenými nehodami. [zdroj meteo [dajov : SHMU]
Sila vetra v nárazoch na Lomnickom štíte v m/s so zvýraznenými nehodami. [zdroj meteo [dajov : SHMU]

Ako vidieť z grafu vyššie, cez víkend bolo naozaj veterno. Napríklad sila vetra na Lomnickom štíte dosahovala v sobotu rýchlosť 30m/s v nárazoch (108 km/h), a tak sa nemožno čudovať, že uložila sneh na záveterných orientáciách do nebezpečných dosiek.

V pondelok do poludnia pretrvávalo polooblačné počasie a v stredných polohách sa začal sneh prerábať a sadať. Netrvalo to však dlho a od poludnia sa začal do našich horských oblastí nasúvať studený vlhký vzduch od severozápadu. Toto prúdenie bolo spojené s veľmi silným vetrom a zrážkami. Za dvojdňovú periódu sneženia sme zaznamenali prírastok nového snehu do 30cm a to najmä v Západných a Vysokých Tatrách.

Nízke Tatry, Chopok, priemerná sila vetra v m/s od 14.3.2021 po 18.3.2021
Nízke Tatry, Chopok, priemerná sila vetra v m/s od 14.3.2021 po 18.3.2021 [zdroj: SHMU]
Vysoké Tatry, nárast výšky snehu na AMS Zamrznut0 pleso (2070 m n.m.)

Z grafu môžeme vyčítať, že prírastok snehu na AMS Zamrznuté pleso v 2070 m .n.m. bol v priebehu 12 hodín +50 cm. To všetko za prítomnosti silného vetra, ktorý dosahoval priemernú rýchlosť 18 m/s (65 km/h). Táto situácia vyústila do nárastu stupňa lavínového nebezpečenstva na ZVÝŠENÉ (3). Vietor naďalej sneh transportoval na V, SV a JV orientácie.

Nestabilita na východných svahoch :

Ako bonus prinášame edukačné video uvoľnenia lavíny vo Vysokých Tatrách. Uvoľnenie lavíny nastalo vo výške 2040 m na strmom svahu s východnou orientáciou pri veľkom dodatočnom zaťažení (peší výstup osoby). Čiarový odtrh doskovej lavíny mal približne 25 metrov. Kvôli nebezpečenstvu uvoľnenia lavíny bol postup istený lanom, zvolená technika postupu bezpečné stanovište – postupujúci. Z vide ja možné všimnúť si viacero faktov :

  • odtrh nastal po vkročení na kritické miesto a dodatočnom zaťažení dosky naviateho snehu
  • veľké napätie v snehovej pokrývke spôsobilo ukážkové šírenie zlomu na vzdialenosť 25 m!
  • strhnutá osoba napriek snahe zadržať pád čakanom je unášaná kryhou lavíny a akékoľvek snahy o zastavenie sú márne. Bez istenia lanom, by mala táto nehoda vážne následky.

Čo čakať cez víkend :

Vietor bude postupne ustávať, čo je istotne dobrý jav. Nízke teploty však budú pretrvávať, cez víkend očakávame teplotu v najvyšších polohách počas dňa až -17°C. Nie je teda žiaden predpoklad pre zlepšenie lavinóznej situácie. V, SV a JV svahy tak budú naďalej nestabilné. Buďte preto maximálne opatrní !

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *