Počasie, sneh a lavíny 6 – 12. marca 2021

Po prechode studeného frontu počas štvrtka (4.3) sa situácia v slovenských horách výrazne zmenila. Po predchádzajúcich veľmi teplých dňoch (pondelok – štvrtok) sa ochladilo, čo sa naplno prejavilo počas piatka a v nasledujúcich dňoch. Teplota klesla približne o 15°C. Stará snehová pokrývka stvrdla na kosť a nový sneh po prechode frontu pripadol v podstate len v severných pohoriach – najmä na severe Tatier. Celkovo tu počas víkendu pripadlo 10 – 30 cm prašanu. Ten bol vo vysokých polohách poprevievaný na JV a V svahy, čo vytvorilo mäkké snehové dosky. Lavínová situácia sa teda okrem Vysokých a Západných Tatier výrazne stabilizovala, v Nízkych Tatrách a vo Fatrách bolo len malé lavínové nebezpečenstvo – 1.stupeň. Lyžovanie vo voľnom teréne tu nebolo zrovna labúžo. V Tatrách mal nový suchý sneh za následok mierne LN – 2.stupeň a oveľa lepšie podmienky na lyžovanie. Často v prachu 🙂

Chladné a pomerne slnečné počasie pretrvávalo na horách až do štvrtka 11. marca dopoludnia. To už prichádzal od západu teplý front spojený so snežením a veľmi silným vetrom. V priebehu pár hodín sa dramaticky zmenili snehové podmienky. Po prašane ani stopa, všetok sneh buď odvialo alebo navialo do snehových dosiek rôznej tvrdosti. A samozrejme, výrazne sa oteplilo.

Cez víkend nás čaká premenlivé počasie so snehovými prehánkami, kde-tu zasvieti aj slnko. Hranica sneženia by sa mala pohybovať okolo 1000 m n.m. Keďže bude prevládať silné južné prúdenie, najviac zrážok spadne v Nízkych Tatrách a vo Veľkej Fatre. Okrem toho bude, najmä v sobotu, fúkať veľmi silný južný až juhozápadný vietor s rýchlosťou na hrebeňoch až 20 m/s, v nárazoch až 30 m/s.

Lavínová situácia sa mierne zhorší, nebezpečenstvo bude veľmi lokálne. Obzvlášť treba byť opatrný na svahoch s naviatym novým snehom. Tu bude možné uvoľniť lavínu už pri malom zaťažení!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *