Typická jarná situácia v prvom marcovom týždni.

Po veľmi teplom minulom týždni s výraznou lavínovou aktivitou, prišlo cez víkend (27.2. – 28.2.2021) mierne ochladenie. V sobotu sa po dlhom čase objavili zrážky, pribudlo do 10 cm nového snehu. Z nového snehu sme dokonca zaznamenali aj doskové lavíny na veľmi strmých svahoch vo Vysokých Tatrách. V priebehu týždňa od 1. marca nastala typická jarná situácia. Bolo jasno. V noci a dopoludnia mrzlo aj v nižších polohách. Poobede teplota výrazne stúpala. Medzi nocou a dňom boli veľké teplotné rozdiely, čo vidno aj na obrázku nižšie. Najteplejšie bolo v utorok, na južnej strane Tatier, na stanici Solisko až + 7,5 °C. Takéto teplé počasie trvalo až do štvrtka 4. marca.

Vývoj teploty vzduchu na stanici Solisko vo Vysokých Tatrách vo výške 1820 m n. m.
2021-03-02 Zlomisková dolina, Vysoké Tatry

Lavínová situácia bola väčšinu týždňa bezpečná. Sneh sa zmenami teplôt stabilizoval a prebiehala premena topením. Dopoludnia bolo počas celého týždňa vyhlásené iba malé lavínové nebezpečenstvo (1. stupeň), sneh bol tvrdý zmrznutý, pohyb bol bez mačiek nemožný. Poobede sa teplota zvyšovala, sneh sa hlavne na slnečných svahoch premočil a mohli sa objavovať malé mokré lavíny, čo znamenalo mierne nebezpečenstvo (2.stupeň). Vzhľadom na to že veľa lavín padlo už v minulom týždni, objavili sa preto skôr iba malé alebo stredne veľké lavíny z mokrého snehu. Za posledné dva týždne, snehu výrazne ubudlo. Napríklad na Solisku klesla výšku snehu o takmer 50 cm. Jar prišla o niečo skôr ako sme očakávali.

Diametrálne odlišná situácia však bola na tienistých lokalitách vo vysokých polohách nad 1900 na severnej strane Tatier. Tam sa slnko nedostalo ani v tomto a ani v minulom týždni. Sneh ostal suchý a nemohol sa ani premieňať. Na takýchto lokalitách sa preto môžu nachádzať nespevnené nafúkané snehové dosky. Pod nimi pretrvali aj staré nebezpečné vrstvy hranatozrnného snehu.

hranatozrnný sneh

Situácia sa začala meniť už vo štvrtok cez deň. Najprv sa zamračilo vysokou oblačnosťou, od západu k nám začal postupovať studený front. Spočiatku v stredných a nízkych polohách pršalo, no neskôr zrážky prechádzali do sneženia. V polohách nad 1600 metrov snežilo už vo štvrtok, bol to mokrý sneh. Zo štvrtka na piatok napadlo 5 až 10 nového snehu na tvrdý podklad. Spočiatku snežilo bez silného vetra no postupne sa rozfúka severozápadný až severný vietor. Pribudnúť by malo ďalších do 10 cm snehu, hlavne na severnej strane Vysokých a Západných Tatier.

Výhľad na víkend:

V sobotu budú postupne ustávať zrážky a bude sa aj vyjasňovať. Lavínové nebezpečenstvo bude koncentrované do lokalít s novým snehom, prípadne tam kde sa vytvoria nové snehové dosky a vankúše. Uvoľnenie lavíny z nového snehu predpokladáme hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení na strmých svahoch nad 35 °. Môžu sa vyskytnúť aj samovoľné lavíny z prachového snehu, hlavne v skalných stenách a na veľmi strmých svahoch. V nedeľu bude už jasno a aj vietor zoslabne.

2 thoughts on “Typická jarná situácia v prvom marcovom týždni.

  1. Pingback: Počasie sneh a lavíny od 13. marca po 19. marca 2021 | Stredisko lavínovej prevencie

  2. Pingback: Zhodnotenie zimnej sezóny 2020/2021 | Stredisko lavínovej prevencie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *