Z Arktídy na Saharu – Počasie, sneh a lavíny (20.02.2021 – 26.02.2021)

Studený arktický vzduch zo severu pre zmenu vystriedalo južné prúdenie s výrazným oteplením. Spolu s ním do našej oblasti dovialo aj prach a piesok zo saharskej oblasti. Ten je síce nepatrne viditeľný voľným okom v podobe oparu nad horizontom, ale na zem nedopadol a sneh tak zostal žiarivo biely. Na to aby piesok z ovzdušia dopadol na zem sú potrebné zrážky. Tie ale bohužiaľ, a možno aj chvalabohu, tento týždeň neprišli. Užívať sme si tak mohli výrazné jarné počasie, opaľovanie, občasné firny ale hlavne mokrý kašovitý sneh a množstvo splazov a mokrých lavín.

Opar so saharským pieskom nad Liptovskou kotlinou (25.02.2021)

Tak ako na hojdačke, aj počasie sa nám prehuplo z jednej strany na druhú. Minulý týždeň sa končil v znamení silného vetra, chladu a novej snehovej nádielky. V pohoriach pripadlo do 30 cm snehu, ktorý bol ale poväčšine previaty na záveterné svahy a to juhovýchodných orientácií. Dlho sme sa však netešili. Cez víkend k nám dorazilo výrazné oteplenie, ktoré začalo postupným prúdením vo vyšších vrstvách. Zatiaľ čo na Lomnickom štíte sa behom 24 hodín oteplilo o 12°C, na Krížnej vo Veľkej Fatre to išlo postupnejšie a otepľovalo sa denne o približne 5°C. Pričom ich výškový rozdiel je niečo viac cez 1000 metrov. Z počiatku to vyzeralo sľubne a začínali sme sa tešiť na firnové lyžovačky. Žiaľbohu bolo oteplenie natoľko výrazné, že v noci takmer nemrzlo ani v najvyšších polohách. Sneh sa tak nemal kedy prerobiť na firn a tak sa v polohách do 2000 m.n.m. takmer nevytvoril. Jediný firn sa tak dal nájsť hlavne vo Vysokých Tatrách, kde pomerne chladný vietor túto snehovú pokrývku pretváral.

Na teplotných grafoch vyššie môžeme vidieť, že teplota len veľmi málo atakovala mínusové teploty a to aj v nočných hodinách. Za následok to malo množstvo splazov a lavín z mokrého snehu. Väčšina z nich spadla na južných svahoch v poobedných hodinách, kedy voľný sneh z poslednej periódy sneženia zvlhol natoľko, že už sa ďalej neudržal na svojom mieste. Typický znak týchto lavín je ich bodový odtrh. Teda stačí len malá mokrá guľa odtopená od vyhriatej skaly, ktorá dokáže vyvolať lavínu aj väčších rozmerov. Možno niektorí z Vás zachytili na sociálnych sieťach lavínu z Lomnického štítu. Inicioval ju lyžiar v horných partiách ako malý nevinne vyzerajúci splaz. Ten ale spustil ďalšiu lavínu na slnkom nasvietenej pláni. Výsledkom bola masívna mokrá lavína valiaca sa do žľabu pod Lomnickým štítom, takzvaného Kartáriku. Podobne vyzerajúcu situáciu sme zaznamenali aj v masíve Slavkovského štítu vo Vysokých Tatrách a z Príslopu v Západných Tatrách.

Ako sme už písali, znakom lavín z mokrého snehu sú typické bodové odtrhy, veľké tvrdé hrudy v nánose a ich relatívne pomalá rýchlosť. Zdanie ale klame. Lavína má veľkú hmotnosť a demoličný charakter. V jej dráhe zostáva hlboká brázda a zastaviť ju nedokáže takmer nič. Veľký pozor si preto treba dávať aj na prvý pohľad neškodné vyzerajúce tzv. koláče alebo slimáky, tvoriace sa z odtápajúceho sa snehu, alebo vypadávajúce z pod lyží pri zjazdoch a výšľapoch.

Z týchto dôvodov je teda jasné, že vo všetkých našich pohoriach bol z príchodom oteplenia vyhlásený 3. stupeň lavínového nebezpečenstva. Je pravda, že sneh s oteplením sadá a stabilizuje sa. No to iba v prípade, že by mu aspoň v nočných hodinách pomohol mráz. Ten sa ale tento týždeň niekde pozabudol a tak snehová pokrývka je každým teplým dňom viac a viac premočená. To má za následok padanie základových lavín. Stačí aby sa sneh premočil až do úplne spodných vrstiev. Pri zemi sa často nachádza hranatozrnný sneh, ktorý je veľmi mäkký a teda aj nestabilný. Príklad je lavína zo Stien v Malej Fatre. Tá spadla vo večerných hodinách, niekedy okolo 19tej hodiny. Jasný dôkaz toho, že vo Fatrách je sneh na nasvietených svahoch úplne premočený.

Od severozápadu k nám postupne opäť prichádza studený front, ktorý so sebou nesie očakávané zrážky. Predpokladáme, že počas nadchádzajúceho víkendu nám sneh vo všetkých pohoriach stvrdne alebo zľadovatie. Otázne je, ako dobre sa na tento tvrdý podklad nalepí nový sneh. Ideálne by bolo, keby ochladenie spolu so snežením prichádzalo pozvoľna a nový sneh by sa tak lepšie nalepil na staršiu vrstvu. Neostáva nám už teda nič iné, ako sa nechať prekvapiť a patrične sa na to pripraviť. Do batoha si bude treba ako povinnú výbavu pribaliť mačky a cepín.

Tak či onak, treba byť stále obozretný a ideálne denne sledovať vývoj počasia a lavínovú informáciu vydávanú Strediskom lavínovej prevencie na

https://www.laviny.sk/

One thought on “Z Arktídy na Saharu – Počasie, sneh a lavíny (20.02.2021 – 26.02.2021)

  1. Pingback: Lavínová nehoda – Predné Solisko 14. marca 2021 | Stredisko lavínovej prevencie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *