Z extrému do extrému. Počasie sneh a a lavíny v treťom februárovom týždni 2021

Koniec minulého týždňa a začiatok tohto sa niesol v znamení arktických teplôt a silného nárazového vetra. Prítomnosť arktického vzduchu urobila svoje. Teploty vo vyšších polohách poklesli hlboko pod nulu, oscilovali okolo hodnoty -20°C a na skutočne najvyšších polohách sa tesne zastavili pri -30°C. V kombinácii so severným až severozápadným vetrom, ktorý na hrebeňoch dosahoval silu víchrice vytvorili nie úplne ideálne podmienky na pohyb v horách.

Aj keď úhrny zrážok neboli veľmi výrazné. Každý druhý deň pribudlo do 5 cm nového suchého snehu. Silný vietor, vytvoril na záveterných svahoch tvrdé snehové dosky a vankúšom ktoré neboli úplne dobre zviazané s podkladom. Zákernosť tvrdých dosiek spočíva v tom, že človek pohybujúci sa po ich povrchu sa neprebára. Tento fakt vytvára falošný pocit bezpečia a situácia vyzerá skôr ako tvrdý sneh. Táto už dosť zlá situácia vie byť ešte zhoršená ak sa pod takýmito doskami vytvoria slabé vrstvy hranato-zrnného snehu.

Rýchlosť vetra (m/s) na Sliezskom dome (modrá) dosahovala silu víchrice a rýchlosť v nárazoch presiahla 30 ms/s (108km/h)

Dodatočné zaťaženie pri tvrdých doskách je ťažšie preniesť až po kritickú vrstvu, ale keď sa tak stane je zle. Tvrdé dosky sa po zaťažení trhajú vysoko nad človekom, pričom vznikajú tvrdé kvádre, veľké rýchlosti a nepríjemné následky. Takéto dosky sú veľmi ťažko čitateľné v teréne. Neraz ujdú pozornosti aj skúseným horským vlkom a ich nebezpečenstvo spočíva aj v tom, že predstavujú riziko dlho po snežení. Presne takáto tvrdá doska bolo príčinou tragickej lavínovej nehody, ktorá sa stala v sobotu popoludní. Podrobnejšie informácie o nehode nájdete na https://blog.laviny.sk/?p=7725.

Odtrh tvrdej doskovej lavíny s tvrdými vetrom ubitými kvádrami, ktoré na miestach s menším sklonom ostali na mieste. Nebeypečné miesto tesne pod hrebeňom na záveternej strane kopca. (Kondrátobá kopa – Západné Tatry 14. 2. 2021

V priebehu tohto týždňa sa oteplilo niekde aj o 20°C. Sneh postupne sadal, ale zďaleka to nebolo úplne bezpečné o čom svedčí aj viacero zaznamenaných lavín. Všetky našťastie so šťastným koncom. Zo stredy na štvrtok sa našimi horami prehnal front a na horách zanechal do 35 cm nového snehu. Ako to už býva zvykom túto zimu to nebolo to bez vetra. Vietor navial sneh na južne až východne orientované svahy, pričom súdržnosť takto naviatych dosiek s podkladom nie je úplne dokonalá. Novému snehu ufúkanému do dosiek a vankúšov je lepšie sa vyhnúť. Nebezpečné miesta sú najmä na záveterných stranách tesne pod vyfúkanými hrebeňmi, v záveroch dolín a vo vysokohorských sedlách a žľaboch.

Plošná dosková lavína odtrhnutá len niekoľko metrov spod hrebeňa z Ostredku na Ostré brdo. (Veľká Fatra 18. 2. 2021)
Čiarový odtrh viacerých aj starších vrstiev snehu. (Veľká Fatra Ostredok 18. 2. 2021)

S príchodom víkendu sa očakáva oteplenie ktoré bude vrcholiť v nedeľu . V 1500 m n . m teplota vystúpi na +5°C. Sneh po oteplení sadne a stabilizuje sa, ale všetkého veľa škodí. Keď už bude teplo príliš, môžu sa na slnkom osvietených svahoch a žlaboch vyskytnúť aj samovoľné lavíny a splazy z mokrého snehu. Víkend ma byť slnečný, preto si ho treba užiť naplno, ale bezpečne.