Počasie, sneh a lavíny na začiatku februára (30.01. – 5.2.2021).

Posledný januárový víkend bol na horách v znamení prechodu studeného frontu, vplyvom ktorého sa ochladilo zhruba o 10°C. Teplota vzduchu sa v ráno pohybovala v najvyšších polohách na hodnote 19°C. Najväčšie prírastky snehu sme zaznamenali v Malej Fatre – miestami až do 20cm. Na začiatku týždňa nás v pondelok privítalo slnečné a jasné počasie s miernym južný vetrom ktorý aj tak dokázal premiestňovať suchý zmrznutý sneh na záveterné severné orientácie.

ľahký premrznutý sneh putuje z juhu Chopku na jeho sever

Nový sneh z poslednej periódy sneženia bol rozložený veľmi nerovnomerne, hlavne na záveterne orientovaných svahoch (JV a J). Tu sme mohli nájsť pod sedlami a stenami nebezpečné snehové dosky, vankúše a na hrebeňoch preveje. V týchto miestach bolo možné pri väčšom dodatočnom zaťažení uvoľniť lavínu. Príkladom je aj pár lavín uvoľnených lyžiarmi vo Vysokých Tatrách pod Žltou lávkou a v Priečnom sedle, samozrejme so šťastným koncom.

lavína uvoľnená lyžiarom po zaťažení nestabilného snehového vankúša pod Žltou lávkou 1.2.2021 (foto Martin Eliáš, Téryho chata)

Počas utorkovej noci v brázde nízkeho tlaku vzduchu od západu postúpil teplý front a za ním začal do našich hôr od západu teplý vzduch. S oblačným počasím a hmlou sa výrazne oteplilo. V najvyšších polohách dosahovala ranná teplota -6°C. Západné prúdenie zosilnelo a rýchlosť v nárazoch dosahovala na vrcholoch hôr 12 m/s. Hlavným lavínovým problémom zostával nový vetrom previaty sneh na záveterných svahoch. Výnimočne sa vyskytovali malé spontánne lavíny.

priebeh teplôt AMS Zamrznuté pleso, Vysoké Tatry 2070 m n.m.
lavína na slnkom nasvietených svahoch na Jastrabej veži Vysoké Tatry (foto Sisa Jahnová, Chata pri Zelenom plese)

Oteplenie spôsobilo aj zmeny v snehovej pokrývke a to hlavne v stredných polohách. Počas dvoch dní pršalo po hranicu 1600 m n.m. kde sa vrchná vrstva snehovej pokrývky čiastočne premočila a po následnom ochladení vznikla hlavne pre lyžiarov neprijateľná snehová kôra. V nižších polohách bol povrch snehu po daždi a ochladení zamrznutý až ľadový. Vo vyšších polohách nasnežilo za dvojdňovú periódu do 10cm nového snehu, rýchlosť vetra na hrebeňoch dosahovala 32 m/s v nárazoch. Na hrebeňoch bol sneh vyfúkaný na tvrdý až ľadový podklad.

Hmla pod Krupovou hoľou v Nízkych Tatrách

Druhá polovica týždňa nepriniesla žiadne požehnané snehové nádielky a ani krásne počasie. Zostávame stále v zamračennom a hmlistom počasí, západnom prúdení a na toto ročné obdobie nadpriemernej teplote. Oteplenie, ktoré následne vystriedalo mierne ochladenie počas štvrtkovo- piatkovej noci spôsobilo stabilizáciu snehovej pokrývky v stredných a nižších polohách hlavne v Malej a Veľkej Fatre. Dnes ráno bola situácia nasledovná.

Výhľady sú na víkend zaujímavé. Sobotné sneženie prinesie spestrenie už dosť chudobnej situácie. Extrémy však neočakávajme, sľubovaná malá vrstva snehu na často ľadovom podklade skôr znepríjemní situáciu pokiaľ zasneží v bielom poli trčiace kamene. Nedeľné sneženie vo vyšších polohách určite zvýši výšku snehovej pokrývky, ale bude spojené so silným vetrom hlavne južných smerov.

Takže na víkend opatrne, hlavne vo svojom okrese, s rozostupmi ale na dohľad, s testami ale negatívnymi, pomaly a hlavne bezpečne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *