Týždeň silného vetra a sneženia (počasie, sneh a lavíny 23. – 29. januára 2021)

Silné oteplenie spred týždňa vrcholilo cez víkend – v sobotu (23.1). Teplé južné prúdenie prinieslo intenzívne zrážky najmä v južných pohoriach – vo Veľkej Fatre a predovšetkým v Nízkych Tatrách. Škoda len, že do cca 1400 m väčšinou v podobe dažďa. V priebehu dvoch dní napršalo / nasnežilo až 60 mm zrážok, čo v polohách nad 1500 znamenalo prírastok snehu 10 – 30 cm. Silný južný vietor drvivú väčšinu nového snehu previeval na severné svahy, kde sa pod stenami vyskytli viaceré veľké, spontánne lavíny (Chopok, Dereše, Salatín …). Samozrejme z doskovitého snehu a s čiarovými odtrhmi.

Po kratučkom vylepšení počasia (v nedeľu popoludní) sa situácia opäť zhoršila. Po prechode studeného frontu sa výrazne ochladilo a spolu so SZ vetrom začalo snežiť vo všetkých polohách. Tentokrát najviac na severe Tatier. Sneženie, s výnimkou niekoľkých slnečných hodín, pretrvávalo až do piatku (29.1) a bude trvať ešte aj cez víkend.

A po celý čas dulo a dulo. Permanentný SZ vietor premiestňoval sneh tentokrát na JV, J a V svahy. Tu pribudlo min 50 cm snehu, vo vyšších polohách často vo forme doskového snehu. Tam kde fúkalo menej, ako i v dolinách, to zase prášilo 🙂 Lyžovačky boli s prihliadnutím na lavínovú situáciu a sklon svahov vynikajúce. Teploty vzduchu boli po väčšinu týždňa nízke, pohybovali sa od -18 do -8°C.

Každodenné prírastky snehu neboli príliš veľké, väčšinou 5 až 10 cm, čo umožnilo postupné stabilizovanie snehovej pokrývky. Od štvrtku (28.1.) bolo lavínové nebezpečenstvo vo všetkých pohoriach už len mierne (2). Pozor, nezamieňajme si to s pojmom bezpečné, aj pri 2. stupni si môžte uvoľniť lavínu ktorá vás môže zabiť! V teréne sú naďalej miesta, ktoré sú kritické, no nieje ich veľa a dajú sa bystrým okom a skúsenosťou predvídať 🙂 Globálne platí, že sú to J, JV a V svahy, ale vždy to treba posudzovať priamo v konkrétnom teréne.

Čo čakať cez víkend?

Od piatku sa postupne otepľuje, izoterma 0°C sa zdvihne až na 1000 m n.m. Popoludní začne snežiť a prestane až v nedeľu ráno. Celkovo pripadne na horách 10 až 25 cm nového snehu. Vietor naďalej silný 7 – 15 m/s. V nedeľu sa počasie vylepší a ukáže sa aj slnko. Takže, OPATRNE! … a s rozostupmi

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *