Prvý januárový týždeň 2021 (sneh a lavíny)

Január začal podobne ako december skončil … prúdením od juhu. Potvrdzujú to aj grafy nižšie, kde sú znázornené smery vetra a rýchlosti vetra z Chopku z Nízkych Tatier. Na Chopku v poslednom období fúkal väčšinou vietor z juhu, , na jeden deň sa zmenilo prúdenie na severné (utorok 5.1.2021). V piatok ale už fúkalo od severozápadu a tento smer vetra sa udrží aj po celý víkend. Najvyššie rýchlosti sa objavili 1.1. a 2.1. V nárazoch fúkalo až 25 m/s (90 km/h). V ďalších dňoch vietor ustal na cca 15 m/s v nárazoch.

Teplota vzduchu sa pohybovala v polohách nad 1500 metrov stále pod bodom mrazu. V nižších polohách a na podhorí to bolo výrazne teplejšie. Výrazné ochladenie však prichádza koncom tohto týždňa a celodenné mrazy čakáme aj v dolinách a kotlinách. V najvyšších polohách to bude pod -15°C.

Snehové podmienky sú v slovenských horách veľmi rôznorodé. Ešte v decembri prišla veľká nádielka snehu do Nízkych Tatier (NT) a Veľkej Fatry (VF), za tri dni cca 60 cm nového snehu. Do ostatných pohorí sa ale sneženie v takej miere už nedostalo. Nasledovali ešte ďalšie menej výrazné sneženia, napadlo spolu 15 cm. V utorok 5.1. išlo sneženie od severu a pribudlo cca 10 cm na severnej strane Tatier. V stredu snežilo opäť a opäť vo VF a NT. Na Chopku spolu okolo 20 cm. Podmienky na skialp sa v Nízkych Tatrách a Veľkej Fatre zlepšujú a dnes sa už dá ísť na lyžiach od nadmorskej výšky cca 800 mn.m. Cez víkend by už ďalší sneh nemal pribudnúť.

Lavínová situácia

Najpodstatnejšiu úlohu stále hrá sneh z posledného veľkého sneženia koncom decembra. Sneh totiž napadol na starý, tvrdý žľadovatelý podklad, niekde sa dokonca vytvorili aj vrstvy hranatozrnného snehu. Počas noci na 30.12. spadlo aj niekoľko veľkých samovoľných lavín v Západných a Nízkych Tatrách. Ako sme už spomínali, južné prúdenie pokračovalo aj počas prvých dní v januári. Vo vysokých polohách sa nachádzalo relatívne veľké množstvo nového voľného prachového snehu, ktorý vietor prefukoval na severné strany pohorí. Toto všetko malo vplyv na lavínové nebezpečenstvo a teda aj nehodu v Derešskom kotli, ktorá je popísaná v samostatnom blogu TU. Objavili sa aj lavíny vo Vysokých Tatrách, zväčša šlo o menšie lavíny, pod stenami a v úzkych strmých žľaboch, napr. cez Veverkov ľadopád 6.1.2021 alebo v masíve severnej steny Kežmarského štítu. Cez víkend sa nebude situácia veľmi zlepšovať, pretože teploty budú veľmi nízke. V najvyšších polohách aj pod -15°C. Množstvo snehu v horách je podpriemerné, hlavne vo Vysokých a Západných Tatrách, lavínová situácia je napriek tomu zložitá. Najviac si treba dávať pozor na snehové vankúše a preveje, ktoré sa vytvorili v posledných dňoch. Niekde sa v hĺbke môžu nachádzať aj staršie nestabilné vrstvy, ktoré je ťažké odhaliť na prvý pohľad, preto buďte počas víkendu veľmi opatrí, hlavne na strmých svahoch nad 35°.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *