Biely záver roka 2020

To najlepšie na koniec, povedal si „dvetisíc dvadsiaty“ a nesklamal. Posledný víkend roka 2020 sa ukázal katalógovým mrazivým a jasným počasím, teplota v najvyšších polohách až -14°C, ale niečo čo reprezentuje zimu stále chýbalo. Sneh.

posledná nedeľa v roku 2020
posledná nedeľa v roku 2020
posledná nedeľa v roku 2020

Je 27. december a výška snehovej pokrývky je vo všetkých pohoriach podpriemerná. Vo Vysokých Tatrách dosahuje v najvyšších polohách max 30 cm, v Nízkych a Západných Tatrách 20 cm a vo Fatrách je nerovnomerná a miestami max do 10 cm. Podmienky nie sú vhodné na skialpinizmus, ale zimné mixové lezenie sa dá vykonávať, nájde sa aj nejaký zamrznutý ľadopád.

Približne v obednajších hodinách nedele sa začína nasúvať do hôr oblačnosť od juhu. Súvisí to s tlakovou nížou, ktorej stred sa nachádza nad Jadranom a teplým frontom, ktorý sa nad naše územie nasúva od juhu z Maďarska. Prinášajú so sebou aj očakávanú zrážkovú činnosť. Zrážky sa na našom území začínajú objavovať už počas podvečera a keďže zrážky dorazili do chladnejšej vrstvy atmosféry, tak aj v najnižších polohách vypadávajú vo forme snehu.

Okrem sneženia nás ovplyvnilo aj veterné počasie. V noci z 28. na 29.12. bol zaznamenaný najsinejší vietor na Kasprovom vrchu o sile 165,4 km/h.

Doteraz najsilnejší vietor bol zaznamenaný v Tatrách. Na poľskej strane v oblasti Kasprového vrchu namerali náraz o sile 165,4 km/h na Lomnickom štíte dosiahol nárazy 111,6 km/h a na Chopku náraz o sile 100,8 km/h.

Táto situácia mala vplyv aj na zvýšenie stupňa lavínového nebezpečenstva z malého (1. stupeň) na mierne (2. stupeň) hlavne v najvyšších polohách Vysokých, Nízkych a Západných Tatier ale aj nad hranicou lesa vo Veľkej Fatre kde boli zaznamenaný vysoký prírastok snehu.

výška snehovej pokrývky 28.12.2020 Chopok – Kosodrevina
výška snehovej pokrývky Jasná 30.12.2020

Lavínové nebezpečenstvo bolo veľmi lokálne, hlavne na záveterne orientovaných svahoch (SV, S, SZ). Tu sa v žľaboch a pod stenami nachádzali nebezpečné snehové útvary vo forme tvrdých snehových dosiek a vankúšov. V hrebeňových oblastiach sa nachádzali preveje, náveterne orientované svahy boli tvrdé až ľadové. Nebezpečné boli strmé nástupy do stien a žľaby kde sa nachádzajú nebezpečné snehové útvary hrúbky až 1,5 m. Uvoľnenie lavíny je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení obzvlášť na strmých svahoch.

Dnes máme krásne slnečné ráno s mrazivou teplotou na Lomnickom štíte -12°C, fúka mierny južný vánok. Lavínová situácia si zachováva charakter predchádzajúcich dní. Vo vyšších polohách Vysokých, Nízkych, Západných Tatier a vo Veľkej Fatre platí dnes MIERNE lavínové nebezpečenstvo (2. stupeň z 5 dielnej medzinárodnej stupnice).  V týchto polohách je lavínové nebezpečenstvo veľmi lokálne. Nebezpečné zostávajú strmé svahy pod stenami a žľaby kde sa nachádzajú podozrivé snehové útvary hrúbky až 1,5 m.

Cez víkend očakávame mierne zvýšenie teploty, v 2500 m n.m. približne 10°C. Oblačno, zamračené až hmlisto, miestami zrážky, od cca 800 m snehové, na horách silný nárazový vietor s rýchlosťou až 15 m/s.

Šťastný nový rok 2021, veľa úspechov a vždy bezpečný návrat z hôr Vám želajú pracovníci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *