Zimný slnovrat, Vianoce a konjunkcia. Prehľad počasia prvého týždňa astronomickej zimy.

Uplynul prvý zimný týždeň! Bohatý na zážitky, darčeky a vesmírne divadlá. Ale bohužiaľ chudobný na sneh.

Prvý zimný deň a s ním spojený zimný slnovrat sa začal 21. decembra presne o 11:02 stredoeurópskeho času. V tento významný deň sa okrem najdlhšej noci a najkratšieho dňa odohralo aj vesmírne divadlo v podaní Jupitera a Saturnu. Tieto dve plynné planéty sa bezprostredne po západe slnka prekryli a vytvorili tak konjunkciu, ktorá nastane najbližšie až v roku 2080. Ten kto zmeškal musí dúfať, že o 60 rokov bude jasná noc. Podmienky na pozorovanie tohto úkazu boli bohužiaľ vhodné len do 20. decembra, kedy na väčšine nášho územia trvalo inverzné počasie. Síce bolo nutné vystúpať nad hranicu 1300 m.n.m, no pozorovanie stálo za to, keďže išlo o druhý najjasnejší objekt na nočnej oblohe po Mesiaci. 21. decembra sa dlhodobo inverzné počasie začalo meniť. Od juhozápadu k nám začal prúdiť frontálny systém, ktorý zdvihol oblačnosť a postupne priniesol teplo a dážď.

https://www.sav.sk/index.php?lang=sk&doc=services-news&source_no=20&news_no=9145

Článok o konjunkcii Slovenskej akadémie vied

Astronomická zima je síce tu, ale vonku to skôr pripomína neskorú jeseň. Teploty sa od začiatku týždňa pohybujú v plusových hodnotách a pod bod mrazu sa dostali ledva iba na vrcholoch Vysokých Tatier. Zrážky prišli najmä vo forme dažďa. Snežilo opäť len v najvyšších polohách, ale o výraznom prírastku snehovej pokrývky nemôže byť ani reč. Chodníky v dolinách boli ukryté pod vodou a lezecké podmienky pripomínali skôr chladné letné dni. Suchá skala a blatisté trávy. Výhľad na nadchádzajúci víkend je však o niečo optimistickejší. Teplota z noci Štedrého dňa do rána Prvého sviatku vianočného prudko klesla na -10°C na Lomnickom štíte. V kombinácii s mokrým podkladom by to pre lezcov mohlo predstavovať nádejné svetielko v suchej tme. Aspoň sa všetci nebudú sprchovať v Grossovom ľadopáde a členky v nástupoch a zostupoch nebudú toľko trpieť.

Prehľad teploty na AMS Vyšné Žabie pleso.

Lavínová situácia posledných dní nepotrebuje komentár. Sneh treba poctivo hľadať. A ten čo sa nájde je zväčša tvrdý. No napriek tomu môže byť nebezpečný, o čom svedčí lavínová nehoda z minulého týždňa. V profiloch sa často pod tvrdou vrchnou vrstvou objavuje hranatozrnný sneh a ten nepôsobí vôbec súdržne. Práve naopak. Pri rezaní profilu sa pri zemi vysýpa a tak vrchnú vrstvu značne oslabuje. Nebezpečné sú najmä strmé a extrémne strmé svahy a nástupové trasy pod skalné steny. V kombinácii so včerajším snežením a vetrom tak môžu vytvoriť zradnú situáciu. Preto netreba podceňovať ani malé lavínové nebezpečenstvo a o to viac byť obozretný.

AMS Vyšné Žabie pleso. Zreteľná hranica izotermy 0.

Tohtoročná zima nepraje ani skialpinistom a lyžiarom. Kto sa chce prejsť a polyžovať si, je odkázaný na umelý sneh lyžiarskych stredísk. Situácia je natoľko vážna, až došlo k tomu, že stredisko Jasná-sever obmedzila vstup skialpinistov na lyžiarske trate na vymedzený čas. Konkrétne od 13:00 do 16:00. Na margo tohto obmedzenia sa ľudia často dotazujú a spomínajú: „Po minulé roky sa bez problémov dalo skialpovať aj vo voľnom teréne!“ Je tomu ale naozaj tak?

S prianím šťastných, pokojných a hlavne bezpečných sviatkov Vám nižšie prinášame prehľad podmienok za uplynulé roky. Šťastné a veselé priatelia!

12/2019

12/2018

12/2017

12/2016

12/2015

12/2014

12/2013

12/2012

12/2011

12/2010

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *