Snehová bieda v druhom decembrovom týždni

Začiatok decembra začal silným južným prúdením. Mimoriadne teplé počasie vrcholilo cez víkend 5. – 6. 12. Prejavoval sa tzv. Föhn.

Föhn je suchý padavý vietor, ktorý vzniká pri pretekaní vzduchu horskou prekážkou. Na náveternej strane je vzduch od určitej nadmorskej výšky nasýtený vodnou parou a tvorí sa tak oblačnosť so zrážkami. Naopak, na záveternej strane horskej prekážky sa padajúci vzduch otepľuje a vysušuje a dochádza tak k rozpadu oblačnosti. V rovnakej nadmorskej výške je tak na záveternej strane iné počasie ako na náveternej. Na záveternej strane je vyššia teplota, nižšia relatívna vlhkosť, menej oblačnosti a pozorujeme nárazy vetra smerom od horskej prekážky. (SHMÚ)

U nás bolo najteplejšie na severnej strane Vysokých a Západných Tatier. Zaujímavé je napríklad porovnanie teplôt na stanici Ďurková v Nízkych Tatrách a Salatín v Západných Tatrách, ktoré majú podobnú nadmorskú výšku. Na Ďurkovej (juh) teplota vystúpila nad 0°C iba na chvíľku a dosiahla maximálne 1°C. Naopak na stanici pod Salatínom (sever) boli plusové teploty takmer 3 dni vkuse a maximum teploty sa dosiahlo až 4°C. Potom nasledovalo krátke ochladenie a 9.12. sa pod Salatínom opäť oteplilo až na +2°C. Tieto rozdiely pekne vidieť aj na grafoch nižšie, ktoré sú z našich automatických meteorologických staníc.

Smer vetra bol takmer výlučne južný a juhovýchodný. To je vidieť aj na veternej ružici nižšie, ktorá zobrazuje smery a rýchlosti vetra na stanici SHMÚ na Chopku v Nízkych Tatrách za posledný týždeň. Rýchlosť vetra tiež kulminovala cez víkend a maximá boli dosahované na hrebeňoch a na severných závetriach. Rýchlosť vetra v nárazoch na Chopku presiahli aj hodnotu 30 m/s (108 km/h). Po víkende sa vietor postupne utíšil. Smer však ostal nezmenený.

Na južnej strane Nízkych Tatier a vo Veľkej Fatre boli aj najvyššie úhrny zrážok. Veľká časť zrážok ale bola vo forme dažďa. Vo všetkých pohoriach je tak snehová pokrývka podpriemerná. 30 cm dosahuje iba v spomínaných Nízkych Tatrách a v najvyšších polohách Vysokých Tatier. Najviac snehu napadlo vo štvrtok 10.11. (maximálne ale iba 10 cm). V Malej Fatre a Západných Tatrách takmer nič a snehu je tu naďalej veľmi málo (iba do 10 cm).

Lavínová situácia zodpovedá vývoju počasia a vo väčšine pohorí nie je vyhlásené žiadne lavínové nebezpečenstvo. V najvyšších polohách Nízkych Tatier (nad 1700 m ) a Vysokých Tatier (nad 2100 m) platí MALÉ lavínové nebezpečenstvo (1. stupeň z 5). Na západných a severozápadných orientáciách sa nachádzajú OJEDINELE nafúkané malé snehové vankúše alebo dosky, ktoré môžu predstavovať nebezpečenstvo najmä na strmých až extrémne strmých svahoch. Samovoľné alebo spontánne lavíny sa nepredpokladajú.

Na skialpinizmus sú teda podmienky veľmi obmedzené. Podmienky na lezecké túry sú o niečo lepšie, no nový sneh nemá základ a je sypký, prachový. Tvrdší sneh sa od októbra udržal iba ojedinele na severnej strane Vysokých Tatier vo vysokých polohách.

2020-12-09 Vysoké Tatry. Z Mlynickej doliny na Predné Solisko

Cez víkend sa situácia čo sa týka snehu veľmi meniť nebude. Bude to naďalej bieda. Lavínové nebezpečenstvo bude iba malé. Počasie sa o niečo vylepší a malo by sa ukázať aj slnko.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *