Poveľkonočná situácia na horách. (11.-17.4.2020)

Veľkú noc plnú slnka a firnu a typickej jarnej situácie nám na horách počas tohoto týždňa „okorenila“ poriadne zimná situácia. V noci z pondelka na utorok sa výrazne ochladilo. Teplota v najvyšších polohách bola v utorok ráno až -16°C (Lomnický štít ). Pokles teploty až o 16°C v priebehu jednej noci sa odzrkadlil aj na snehovej pokrývke. Firnové snehy vytvorené typickým jarným kolísaním teplôt vplyvom ochladenia stvrdli. Povrch snehu bol vo všetkých výškach a orientáciách tvrdý až ľadový. Aby toho nebolo málo pridalo sa k ochladeniu aj sneženie, počas noci napadlo do 10 cm nového snehu. Cez deň mierna pauza, a ďalšia noc priniesla znovu slabšie sneženie. Samozrejme vietor tiež priložil ruku k dielu a fúkal v nárazoch na hrebeňoch až 100 km/h rýchlosťou. Ako výsledok máme v stredu od 1000 m n.m. poprašok snehu, vo vyšších polohách (nad 2000m n.m.) miestami voľný prachový sneh a miestami snehové vankúše z nového snehu v žľaboch, depresiách a pod stenami až do hrúbky až 35cm. Štvrtkové oteplenie prinieslo ďalší skok v podobe oteplenia (ráno -1°C v najvyšších polohách). Sneh znovu pôsobením slnečného žiarenia oťažel. Už doobeda bol vlhký, vatový až mäkký. Poobede mokrý až kašovitý. V teréne sme mohli sledovať splazy z mokrého snehu a malé spontánne lavíny. Na severne orientovaných svahoch si sneh zachoval prachovú podobu až do obeda. Dnes sme svedkami typickej jarnej situácie s pravidelným kolísaním teplôt počas dňa. Ráno sú svahy tvrdé, počas dňa vplyvom oteplenia sneh mäkne, poobede je mokrý, v nižších polohách je snehová pokrývka premočená v celom profile.

priebeh teploty na AMS Ľaodvé pleso, Vysoké Tatry
Profil snehovej pokrývky v Západných Tatrách, Vidíme vrstvy snehu z posledného sneženia aj nebezpečné vrstvy v spodných vrstvách profilu.
voľným okom viditeľné premočené spodné vrstvy snehovej pokrývky
Veľké zrná dutinovej inoväte v spodnej vrstve profilu typické pre severozápadne orientovaný svah Západných Tatier.

Veľkonočný 1. stupeň lavínového nebezpečenstva pretrval až do dnešných dní. Typický lavínový problém sa zmenil z mokrého snehu na vetrom previaty sneh a znovu naspať na mokrý sneh. Nebezpečné sú hlavne extrémne strmé záveterné svahy s väčším množstvom snehu a extrémne strmé južne orientované slnečné svahy kde je možné uvoľniť lavínu hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení. Tendencia lavínového nebezpečenstva je pri oteplení počas dňa stúpajúca.

Súvislá snehová pokrývka od 1500 m n.m. v severnej časti Vysokých Tatier
http://meteo.hzs.sk/Images/webcam/00007/img_20200417_0800_20200417511127.jpg
Nesúvislá snehová pokrývka v žľaboch a pozostatok prevejov v Malej Fatre

Pre pohoria Malá Fatra a Veľká Fatra sme dňom 14.04.2020 skončili vydávanie stupňa lavínového nebezpečenstva, nakoľko je snehová pokrývka v týchto pohoriach nesúvislá a vo všeobecnosti nepredstavuje žiadne lavínové nebezpečenstvo.

Horská záchranná služba žiada verejnosť, aby dodržiavala nariadenia Ministerstva zdravotníctva SR a obmedzila skupinový pohyb – a to aj v horstvách Slovenska. Nezabúdajte, že turistické chaty sú zavreté, a tak aj bezpečie, prichýlenie, či pomoc v núdzi sú vzdialenejšie. Výrazne odporúčame dodržiavať nariadenú karanténu, najmä v prípade že máte cestovateľskú anamnézu, prípadne sa u Vás alebo vašich známych, či ľudí s ktorými ste boli v kontakte objavili príznaky ochorenia. Odporúčame túry na nižšie položených chodníkoch, dodržiavať sezónne uzávery a výrazne nedoporučujeme skupinový pohyb osôb, čoho sme bohužiaľ stále svedkami.

Na území Tatranského národného parku (TANAP) je možné vykonávať skialpinizmus od 21. decembra do 15. apríla.

Na území Národného parku Nízke Tatry (NAPANT) je možné vykonávať skialpinizmus od 15. decembra do 30. apríla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *