Týždeň jarného firnu (04.04.-10.04.2020)

Posledný týždeň na horách prebiehal presne tak, ako sa na poriadnu jar patrí. Teplé slnečné počasie, chladný vzduch a mrazivé noci pretvorili sneh v horách na typický jarný firn. V noci a na zatienených svahoch pokrývka stvrdla a počas dňa oteplením a nasvietením odmäkla. Z pohľadu lavínovej situácie to predstavuje iba malé nebezpečenstvo. Očakávali sa len malé mokré lavíny a splazy, z ktorých väčšina spadla už začiatkom týždňa. Ale to všetko iba na južných, slnkom nasvietených svahoch. Chladný vzduch spôsobil, že na severných, slnkom nikdy nedotknutých svahoch, sa po celý týždeň udržiaval voľný, miestami prachový sneh alebo vetrom nafúkaná doska. Ten sa z pohľadu zmeny prerába len veľmi pomaly, pretože mu v tom bránia mrazivé noci.

Mokrá lavína nad Žabími plesami
(07.04.2020)

Celý týždeň sme mohli sledovať ako teplota cez deň postupne stúpa. Ku koncu týždňa bol sneh už aj v skorých doobedňajších hodinách premočený a zmenil sa na mokrú kašu. Dojazdy na lyžiach sú už teda značne obmedzené a nosenie lyží je nutnosťou.

Priebeh teplôt na AMS Vyšné Žabie pleso od 04.04.2020 (2047 m.n.m.)

Ešte poslednú nádej nám prinieslo dnešné, piatkové počasie. V noci sa mierne ochladilo a od severozápadu k nám postupne začala prúdiť malá oblačnosť. Zrážky sa očakávajú až začiatkom budúceho týždňa, no s najväčšou pravdepodobnosťou budú do značnej miery dažďové. To snehovej pokrývke veľmi nepomôže a tak môžeme už len sledovať jej postupný úbytok.

Odlomený teplomer snehu na AMS Pod Klinom
(09.04.2020)

Týmto by sme aj Vás chceli poprosiť, aby ste sa pri výstupe alebo lyžovaní vyhýbali meteorologickým staniciam. Predídeme tak poškodeniu stanice a strate údajov. Ďakujeme!

Snehový profil v severnom tienistom svahu.
(06.04.2020)

Horská záchranná služba žiada verejnosť, aby dodržiavala nariadenia Ministerstva zdravotníctva SR a obmedzila skupinový pohyb – a to aj v horstvách Slovenska. Nezabúdajte, že turistické chaty sú zavreté, a tak aj bezpečie, prichýlenie, či pomoc v núdzi sú vzdialenejšie. Výrazne odporúčame dodržiavať nariadenú karanténu, najmä v prípade že máte cestovateľskú anamnézu, prípadne sa u Vás alebo vašich známych, či ľudí s ktorými ste boli v kontakte objavili príznaky ochorenia. Odporúčame túry na nižšie položených chodníkoch, dodržiavať sezónne uzávery a výrazne nedoporučujeme skupinový pohyb osôb, čoho sme bohužiaľ stále svedkami.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *