Slnečný začiatok apríla na horách.

Tento týždeň sa začal podobne ako ten minulý, výrazným ochladením. V najvyšších polohách dosahovali teploty -15°C. Rozdiel bol ale v tom, že tento raz bol prílev arktického vzduchu spojený iba so slabým snežením. Najviac napadlo na severnej strane Vysokých Tatier – do 10 cm. Od stredy je na horách ale takmer úplne jasno. Počas týždňa sa aj postupne otepľuje. Cez deň boli teploty nad nulou a v noci silno mrzlo. Bola to typická jarná situácia. Sneh je stabilizovaný a premenený hlavne na slnkom osvietených svahoch. V úzkych žľaboch a zatienených plochách, predovšetkým na severných stranách pohorí je ale situácia iná a môže sa tu nachádzať ešte aj prachový sneh. Vo vysokých nadmorských výškach sa v snehovej pokrývke môžu ešte dokonca nachádzať aj vrstvy hranatozrnného snehu. Na väčšine územia našich hôr je však snehová pokrývka dobre spevnená a stabilná. V poobedňajších hodinách sa môžu objaviť malé spontánne lavínky z mokrého snehu na slnečných svahoch.

Priebeh teploty vzduchu a slnečného žiarenia na stanici pod Príslopom (1967 m n.m.) v Západných Tatrách

Pohyb vo vysokohorskom prostredí si vyžaduje skúsenosti a vybavenie (použitie stúpacích želiez a čakanu), hlavne v hrebeňových polohách, pretože je tam veľké riziko pošmyknutia sa. Súvislá snehová pokrývka je v polohách od cca 1200 – 1300 m n.m.

Vyhliadky na víkend:

S postupným otepľovaním sa cez víkend, hlavne v nedeľu môžu objaviť samovoľné lavíny y mokrého snehu v poobedňajších hodinách. Vo všeobecnosti bude ale y lavínového hľadiska prevládať bezpečná situácia.

Horská záchranná služba žiada verejnosť, aby dodržiavala nariadenia Ministerstva zdravotníctva SR a obmedzila skupinový pohyb – a to aj v horstvách Slovenska. Nezabúdajte, že turistické chaty sú zavreté, a tak aj bezpečie, prichýlenie, či pomoc v núdzi sú vzdialenejšie. Výrazne odporúčame dodržiavať nariadenú karanténu, najmä v prípade že máte cestovateľskú anamnézu, prípadne sa u Vás alebo vašich známych, či ľudí s ktorými ste boli v kontakte objavili príznaky ochorenia. Odporúčame túry na nižšie položených chodníkoch, dodržiavať sezónne uzávery a výrazne nedoporučujeme skupinový pohyb osôb, čoho sme bohužiaľ stále svedkami.

Hranatozrnný sneh:

Satelitná snímka Malej, Veľkej Fatry a západnej časti Nízkych Tatier z 2.4.2020, kde vidno ubúdajúcu snehovú pokrývku vo Fatrách.
Satelitná snímka Západných, Vysokých a Nízkych Tatier z 2.4.2020, kde vidno ešte celkom veľkú plochu pod snehom v našich najvyšších pohoriach.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *