Lavínový začiatok týždňa (29.02.-06.03.2020)

Posledný týždeň na horách nám priniesol všetko od jarného slnečného počasia, cez dážď, nový sneh až po silný vietor. Sobota bola z pohľadu lavínovej situácie asi najaktívnejšia. Zaznamenali sme viacero nehôd, našťastie všetky s dobrým koncom. Nový naviaty sneh nebol takmer vôbec previazaný so starou ľadovou vrstvou a lavíny sa objavili už pri malom zaťažení, prevažne pri nalyžovaní do svahu. Trhali sa teda nové nafúkané dosky, ktoré dosahovali výšku len niečo málo cez 10 cm.

V Lukovskej doline si lyžiar pri vôjdení do svahu pod Konskou hlavou takúto dosku odtrhol a spod vrcholu sa s lavínou previezol dolu pomerne strmým, úzkym a v závere aj zalesneným žľabom. Mal lavínový batoh, pripravený na použitie, no v zhone udalostí ho nestihol aktivovať. Nehoda skončila dobre a lyžiar zostal na povrchu lavíny zasypaný do výšky kolien.

Druhá nehoda, s málo viac dramatickejším priebehom sa udiala na severnej strane Smutného sedla, v okolí Roháčskych plies. Skupina troch skialpinistov sa počas túry rozhodla, že podmienky a počasie im radia sa otočiť a vrátiť. Správne sa rozhodli zvoliť medzi sebou rozostupy a pretraverzovať na bezpečnejšie miesto odkiaľ budú lyžovať. Prvý zo skupiny pri prechádzaní neveľmi strmého svahu, cca 25°, si odtrhol nafúkanú dosku, ktorá ho zviezla približne 70 m. Keďže zvyšný dvaja členovia skupiny nemali so zasypaným zrakový kontakt, ihneď zalarmovali Operačné stredisko HZS a začali s použitím lavínového prístroja prehľadávať lavínovisko. Šťastím bolo, že lavínový nános dosahoval výšku len okolo 1 m a postihnutý si teda sám dokázal odhrabať hlavu a informovať kamarátov, ktorí mu pomohli sa z nánosu vyhrabať bez zranení. Tu môžeme hovoriť o úplnom zasypaní s veľmi šťastným koncom. Postihnutý disponoval lavínovým batohom, no keďže sa nachádzali v pomerne plytkom teréne, batoh nemal pripravený na použitie.

Lavínovú situáciu z víkendu nám výrazne zmenilo oteplenie. Už v pondelok prišiel dážď na podhorí, ktorý počas utorka dosiahol hranicu až 1800 m.n.m. Do 2000 m.n.m. padal len veľmi mokrý sneh. Celá snehová pokrývka bola preto premočená. Posledný sneh z podhoria definitívne zmizol a naopak v najvyšších polohách Tatier sa vytvorilo zvýšené lavínové nebezpečenstvo. Za tieto dni napadlo v Demänovskej doline cez 32 mm zrážok A nasledujúce dni opäť prišlo ochladenie. To celú snehovú pokrývku spevnilo a v nižších polohách všetko zmrzlo. Našťastie ku koncu týždňa k nám opäť prišli snehové zrážky. Keďže padali pri relatívne vysokej teplote, nový sneh sa už od začiatku dobre previazal so spomenutou ľadovou vrstvou a tak vytvoril dobré podmienky na lyžovanie. Vyhliadky na nadchádzajúci víkend sú sľubné. V piatok by nám malo niečo nové prisnežiť a dúfajme, že víkend nám prinesie aspoň polooblačné počasie. Snehová pokrývka by preto mala zostať vo všeobecnosti dobre spevnená.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *