Posledný januárový týždeň 2020 (sneh a lavíny)

Uplynulý víkend a pondelok boli v znamení striedania kladných teplôt cez deň a záporných v noci. Od utorka sa však ochladilo. V najvyšších polohách klesla teplota až na -15°C. Objavilo sa aj slabé sneženie. Celkovo napadlo do 15 cm nového snehu, hlavne vo vyšších polohách Vysokých a Západných Tatier. Starý sneh je stále veľmi tvrdý, až ľadový. Celkovo je sneh rozmiestnený veľmi nerovnomerne. Najviac snehu je na východných orientáciách.

Teplota vzduchu na stanici Smrekovica vo Veľkej Fatre
Výška snehu na stanici Solisko vo Vysokých Tatrách.

V piatok sa začalo ale opäť otepľovať a mrzne až od výšky cca 1600 – 1800 m n.m. Okrem toho fúka vietor o sile víchrice (v nárazoch nad 120 km/h).

Takmer celý január bolo v horách iba malé lavínové nebezpečenstvo. Lavínová aktivita bola minimálna. Zmenilo sa to iba v posledných dňoch tohto týždňa. Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách bolo vyhlásené mierne lavínové nebezpečenstvo (2. stupeň z 5). Nebezpečné sú hlavne východné orientácie nad 1700 m n.m. Fúkal totiž prevažne severozápadný alebo západný vietor. Silný vietor vytvoril menšie snehové vankúše a preveje.

Výhľad na víkend:

V sobotu očakávame teplé počasie s minimom zrážok, v nedeľu sa ochladí a malo by snežiť. V závislosti na množstve nového snehu sa bude meniť aj lavínové nebezpečenstvo. Čím ho bude viac tým bude nebezpečenstvo väčšie. V nedeľu pozor aj na silný vietor.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *