Teplotný kolotoč a inverzie. Počasie, sneh a lavíny na prelome rokov 2019/2020

Zvýšené lavínové nebezpečenstvo

Koniec roka 2019 bol konečne v znamení zimy. Počas víkendu 28/29. decembra pretrvávalo veľmi chladné počasie. Teploty vzduchu boli v rozpätí od -17 do -7°C. V nedeľu sa po viacerých dňoch sneženia konečne ukázalo slnko. Celkovo za 5 dní sneženia (ktoré v intenzite kulminovalo v piatok a sobotu) pripadlo na horách 20 až 60 cm nového suchého snehu. Sneženie prichádzalo väčšinou od SZ až S, čiže najviac pripadlo na severe Tatier. Ako obvykle, sneženie sprevádzal veľmi silný vietor, často so silou víchrice. Nový sneh bol intenzívne previevaný a ukladaný na záveterné svahy a žľaby a pod skalné steny. Pri silnom vetre bol často sfúkaný až na hranicu lesa. Takýto priebeh počasia sa samozrejme podpísal aj pod lavínovú situáciu. Na spomenutých miestach sa vytvárali nestabilné snehové dosky a vankúše, na hrebeňoch sa vytvárali preveje. Počas soboty a nasledujúcej noci (28/29) padlo v Tatrách viacero stredných až veľkých lavín z doskového snehu s charakteristickým čiarovým odtrhom. V dňoch 28-29-30 sa vo vysokých polohách Tatier vytvorilo ZVÝŠENÉ lavínové nebezpečenstvo = 3. stupeň.

Teplotný kolotoč…

Nasledovné dni pracovného týždňa boli charakteristické veľkou a častou zmenou teploty vzduchu. Studený front sa striedal s JZ teplým prúdením a s charakteristickou inverziou. Pondelok 30.12 sa citeľne oteplilo (cca o 12°C, Lomnický štít -3), no vydržalo to len 1 deň. Už na Silvestra 31.12 sa zas prudko ochladzovalo. Nový rok nás privítal mrazom s teplotami vzduchu na hrebeni Tatier až -14°C, no nie na dlho. Už popoludní prichádza opäť oteplenie, ktoré vrcholí 2-3 januára. Teplota vzduchu bola na chvíľu kladná aj v najvyšších polohách Tatier. „Extrémne“ teploty vzduchu boli v Tatrách v pásme 1500 až 1800 m n.m. Piatok ráno (3.1.) dosiahla teplota vzduchu pri Sliezskom dome a na Skalnatom plese takmer +9°C ! Počas takýchto teplých a slnečných dní (najmä v pondelok a utorok) sa vyskytli menšie splazy z mokrého snehu. Zaujímavosťou bola aj extrémne nízka relatívna vlhkosť vzduchu v noci zo štvrtka na piatok (2/3). Vo vysokých polohách dosahovala len 1 až 7%. Pri takejto vlhkosti je dohľadnosť 100 až 200km!

Priebeh teploty vzduchu na Lomnickom štíte za posledný týždeň, zdroj dát: SHMÚ

Podpriemerná výška snehovej pokrývky

I napriek poslednému sneženiu je celková výška snehovej pokrývky v slovenských horách nízka a podpriemerná. V polohách do 1500 m je snehu veľmi málo, výška dosahuje 10 až 50 cm s tým, že mnohé miesta ako hrebene a rebrá sú vyfúkané až do základu (skál, ľadu alebo trávy). Viac snehu je v pásmách nad 1700 a najmä na J, JV, a V svahoch. Celkovo tu výška snehu dosahuje 40 až 140 cm, no veľmi nerovnomerne rozložených.

Vyhliadka na víkend

Dnes v piatok má ešte prevládať slnečné a inverzné počasie so slabým vetrom. Popoludní a večer sa začne zaťahovať, blíži sa studený front. Zajtra (sobotu) sa bude ochladzovať, vyskytnú sa snehové zrážky a výrazne zosilnie vietor. Zmení sa na SZ a v nedelu bude dosahovať 20 – 30 m/s. V nedeľu postupne ubúdanie zrážok. Počas víkendu pribudne na horách 5 až 20 cm snehu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *