Od 22.12. sneží.

Po veľmi teplom období na horách a dolinách sa v nedeľu začalo ochladzovať a postupne začalo od najvyšších polôh aj snežiť. Zmenilo sa aj prúdenie z južného na severné. Sneženie pokračovalo s rôznou intenzitou aj nasledujúce dni a pokračuje vlastne až dodnes. Najsilnejšie bolo z nedele na pondelok, keď napadlo do 30 cm nového snehu. Hranica sneženia postupne klesala a 25.12. už snežilo aj na podhorí, aj keď sneh sa tam sneh veľmi neudržal. Snežilo vo všetkých pohoriach, spočiatku veľa aj Nízkych Tatrách, no postupne sneh začal pribúdať hlavne na severných stranách Vysokých, Západných Tatier a Malej Fatry. Zaujímavý bol aj vietor. V utorok 24.12. dosiahla rýchlosť vetra na Chopku až cca 150 km/h. Bol to severný vietor, takže veľa snehu odfúkol do svahov južných orientácií. Postupné pribúdanie snehu pekne vidno na kamere z Bieleho plesa:

Postupne klesá aj teplota. Cez víkend bola teplota ešte kladná aj nad 2000 m. Dnes už klesala k -10°C.

Teplota vzduchu na Lomnickom štíte. (zdroj SHMU)

Pod 1800 m bolo starého snehu veľmi málo, takže tam sneh padal priamo na skaly, kosodrevinu, trávu … takže o nejakej previazanosti s podkladom asi ani nemusíme hovoriť.

Tam kde bol starý sneh je situácia celkom zaujímavá. Vyzerá to asi takto:

Na spodku máme mäkký, vlhký sneh. Na ňom je tvrdá krusta hrubá niekoľko cm. Na nej ufúkaná tvrdá doska a nakoniec nový, prachový sneh (podrobný profil je v galérii pod článkom alebo tu: https://lawis.at/lawis_api/v2_1/files/profiles//snowprofile_11092.pdf ).

Z tohto vyplýva, že to celé nie je veľmi stabilné. Celkovo je ale snehu relatívne málo, takže sme mali celý týždeň iba 2. stupeň nebezpečenstva (mierne). Sneh má však pribúdať hlavne v piatok popoludní a v sobotu dopoludnia. V sobotu bude aj silno fúkať (nad 100 km/h) a bude aj chladno (do -15°C), takže tendencia lavínového nebezpečenstva bude stúpajúca. Sneženie aj vietor prídu od severu, takže nebezpečné budú opäť hlavne južné orientácie. V nedeľu nás to všetkých asi bude lákať do hôr, no treba byť maximálne opatrný.

2019-12-27 Žiarska dolina cca 1850 mnm

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *