Lavínová nehoda 14.12.2019 Nízke Tatry, Jasná, Školský žľab

Dňa 14.12.2019 bola v našich horách zaznamenaná prvá lavínová nehoda tejto zimy. V dopoludňajších hodinách bola kontaktovaná Horská záchranná služba prostrednístvom tiesňového volania.

Skupina dvoch lyžiarov v Nízkych Tatrách pod vrcholovou stanicou Chopok-sever nalyžovaním do severovýchodného Školského žľabu odtrhla lavínu, ktorá ich strhla do Lukového kotla. Záchranári po príchode na miesto lokalizovali obidvoch postihnutých, pričom prvý sa nachádzal na povrchu, no utrpel vážne zranenie. Druhý postihnutý bol kriticky zasypaný s hlavou v hĺbke 1,5 m pod povrchom snehu. Po lokalizácii a vykopaní záchranári začali ihneď s rozšírenou kardio-plunárnou resusticáciou aj s využitím AED a podávaním liečiv, no bohužiaľ neúspšene.

Pracovníci Strediska lavínovej prevenci Horskej záchrannej služby zdokumentovali lavínovú nehodu. Jednalo sa o odtrh široký 50m, zasahujúci do dvoch žľabov oddelených nevýrazným skalným hrebeňom. Dĺžka dráhy lavíny bola 250 až 300m, lavína svojim nánosom zasahovala až do sute v kotli, kde bolo snehu veľmi málo. Odrth mal na výšku 30 až 50 cm. Jednalo sa o nový previaty a do dosky uložený sneh, ktorý sa skĺzol po veľmi tvrdej ľadovej vrstve. V daný deň bol pre Nízke Tatry od 1700 m n.m vyhlásený mierny stupeň lavínového nebezpečenstva.


Nakoľko počasie v priebehu noci z 13.12.2019 na 14.12.2019 bolo nepriaznivé – prevládal veľmi silný juhozápadný vietor, navyše so snežením, ako zvýraznené nebezpečné orientácie boli stanovené práve severné expozície pohorí. Hlavný problém bol stanovený na vetrom previaty sneh.

2019-12-15_NT_Chopok_vietor_na_vrchole_Chopku[zdroj:SHMU]
2019-12-15_NT_Chopok_vietor_na_vrchole_Chopku_[zdroj:SHMU]
2019-12-15_NT_Chopok_nárazy_vetra_na_vrchole_Chopku[zdroj:SHMU]
2019-12-15_NT_Chopok_nárazy_vetra_na_vrchole_Chopku[zdroj:SHMU]
profil snehovej pokrývky v Školskom žľabe 15.12.2019

Profil snehovej pokrývky vypovedá o veľkom rozdiele tvrdosti vo výške 26cm, kde sa na tvrdej ľadovej vrstve nachádza vetrom previaty nestabilný sneh. Rozšírený kompresný test svojim výsledkom ECTN 12 nevypovedá o krajne kritickej situácii, no treba si uvedomiť, že pri malej výške snehovej pokrývky s množstvom skál a brál narušujúcich súdržnosť snehovej pokrývky, je natrafenie na kritickú vrstvu a vzniku šírenia prechodu zlomu od prekážky k prekážke veľmi nebezpečné.

2019_12_15_Nizke_Tatry_profil_snehovej_pokryvky_Lukovy_kotol
2019_12_15_Nizke_Tatry_profil_snehovej_pokryvky_Lukovy_kotol
Rozšírený kompresný test v mieste odtrhu lavíny
Kompresný test v mieste odtrhu lavíny

Pracovníci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby odporúčajú verejnosti vždy dôkladne zvážiť podmienky v horách, vývoj počasia posledných dní a zbytočne neriskovať. Silný vietor sa v našich horách považuje za hlavného konštruktéra lavín a netreba ho podceňovať. Pokiaľ sa napriek tomu verejnosť dostane do lavínového terénu, treba dodržiavať pravidlá bezpečnosti , či už ide o vybavenie (lavínová výbava, znalosti záchrany) alebo zásady pohybu (prekonávanie žľabov alebo lyžovanie po jednom, rozostupy…) v takomto teréne.

Krátky postreh na mieste nehody

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *