Sneh, lavíny a podmienky v prvom decembrovom týždni 2019

Zima sa síce pomaly, ale isto vkradla no našich hôr. V nižších nadmorských výškach a na podhorí je to síce so snehom poskromnejšie a to najmä v porovnaní s Alpami, ale Vysoké Tatry nad 2000 m n. m. pôsobia celkom zimne. Vďačiť za to môžeme začiatkotýždňovej nádielke snehu, kedy za periódu sneženia pripadlo do 30 cm nového suchého prachového snehu. Veľká vďaka patrí aj Poliakom, ktorí nám svoj sneh doslova podarovali. Ich snehovú nádielku silný severozápadný vietor  vo veľkej miere prefúkal na slovenskú časť Vysokých Tatier.  Najviac snehu previalo na južne až východne orientované svahy nad 2000 m n. m. pričom severozápadné svahy sú značne vyfúkané. Novy sneh je prekvapivo voľne uložený bez výraznejších dosiek a vankúšov. Nebezpečné sú najmä strmé nástupy do stien a snehom nabité žľaby a to zvlášť vtedy, keď sú nasvietené slnkom. Chôdza v takýchto terénoch je celkom namáhavá, lebo buď sa človek zaborí do snehu po kolená, miestami až po pás. Keďže na mnohých miestach sa ešte nevytvoril snehový základ dá sa ešte prepadnúť do dier, medzi skaly v suti. Oba tieto aspekty robia chôdzu vo vyšších polohách značne namáhavú a oplatí sa počkať kým niekto prešľape stopu, alebo sa poctivo striedať. V strede týždňa začal  do stredných polôh prúdiť teplý vzduch a zapríčinil značnú teplotnú inverziu. Tento jav vrcholil v piatok a spôsobil to, že teploty vo vyšších výškach presahovali tie na podhorí. Samozrejme, že ako začiatkom každej zimy chodníky sú zľadovatené. Treba si na to zvyknúť a adekvátne sa na to vystrojiť.

Nový sneh lezecké podmienky trochu pokazil, ale to neznamená, že sa nedá. Ideálne sa javia vyfúkané steny, žľaby a rebrá severozápadných orientácii. Opačne orientované steny sú tiež leziteľné, ale treba sa pripraviť na mordovačku pri nástupe.

Lavínové nebezpečenstvo je vo vyšších polohách Vysokých Tatier mierne: 2.stupeň. Bolo zaznamenaných niekoľko doskových lavín na juho až východne orientovaných svahoch, pripadne splazov a malých lavíniek v popoludňajších hodinách. Cez víkend by mal prechádzať studený front a prinesie mierne ochladenie a snehové prehánky, pri ktorých sa ale neočakáva výraznejší úhrn snehu. Lavínová situácia sa preto nebude výraznejšie meniť. Ubudnú lavíny z mokrého snehu a na mnohých miestach sa vytvorí prebárajúca sa kôra.

Prijemný a bezpečný víkend vám želá Stredisko lavínovej prevencie.