Októbrový sneh ešte zimu nerobí.

Minulý víkend sa v našich horách výrazne ochladilo, teploty klesali pod bod mrazu aj v stredných polohách. Na Lomnickom štíte klesla teplota v noci z nedele na pondelok až na -12°C . Snežiť začalo v najvyšších polohách už v piatok. Hranica sneženia postupne klesala až na cca. 1000 m n.m.. Najviac nasnežilo v sobotu (do 20 cm).

Sneh je ale samozrejme nerovnomerne rozložený a na niektorých miestach (hlavne v žľaboch) je ho miestami aj do pol metra. Sneh sa objavil takmer vo všetkých horských oblastiach s výškou nad 1000 m n.m., no súvislá pokrývka sa udržala hlavne v Nízkych, Vysokých a Západných Tatrách.

2019-10-07 Batizovská dolina. autor: Ján Kořínek

Do zimy je ešte daleko a počasie sa bude v nasledujúcich dňoch meniť, príde oteplenie s prehánkami a silným vetrom (v nárazoch do 160 km/hod!!!). Sneh pravdepodobne nebude mať dlhé trvanie a postupne sa bude topiť. Do víkendu sa udrží pravdepodobne iba v najvyšších polohách.

Odporúčame však, aby turisti dbali na svoju bezpečnosť a prispôsobili svoju výstroj zimným podmienkam!!!

Rozloženie snehu pekne vidno aj na satelitných snímkach z európskej družice Sentinel. Popozerať si ich môžte voľne tu: Sentinel hub

Tu je zopár ukážok záberov zo včera 7.10.2019:

2019-10-07 Vysoké Tatry
2019-10-07 Vysoké, Nízke a Západné Tatry. Tyrkysová farba predstavuje sneh. Vytvorené na základe kombinácie rôznych kanálov z družice Sentinel 2.
2019-10-07 Vysoké a Západné Tatry

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *