Zhodnotenie sezóny 2018/2019

Je tu koniec mája, takže čas na zhodnotenie zimy 2018/2019. Minulá sezóna bola dlhá a snehu je na horách ešte aj teraz celkom dosť . Na jeseň to ale veľmi snehovo nevyzeralo. Bolo slnečno a teplo. Sneh sa na horách objavil koncom novembra. Seriózne sneženie prišlo až 8. až 12. decembra, naintenzívnejšie boli dni 9-10-11. decembra. Sneženie postupovalo od severozápadu, a teda najviac snehu zachytili Západné Tatry, Malá Fatra a Vysoké Tatry. Celkovo tu za 4 dni pripadlo 40 – 75 cm nového snehu. Vplyvom sneženia sprevádzaného aj silným SZ vetrom sa nad pásmom lesa – vo vysokohorskom teréne týchto pohorí, vytvorilo MIERNE lavínové nebezpečenstvo 2. stupeň.

2018-12-14 Západné Tatry, Žiarska dolina

Po chladnej strednej dekáde decembra s malým množstvom zrážok sa v predvianočný čas prehnal horskými územiami Slovenska frontálny systém, ktorý priniesol oteplenie, zrážky, silný vietor a bohužiaľ aj prvú tragickú lavínovú nehodu v tejto zimnej sezóne.

V noci z 21.12.2018 na 22.12.2018 začaľo veľmi silno fúkať a vietor začal síce podpriemernú, ale stále prachovú snehovú pokrývku ihneď transportovať na záveterné strany sediel, žľabov a hrebeňov do J, JV a V orientácií.

Vietor mal tak ideálne podmienky na vytváranie nestabilných útvarov, dosiek a vankúšov, ktoré zákerne čakali na uvoľnenie. 22.12.2018 sa tak aj stalo. Turista si pri traverzovaní Soliskového žľabu vo Vysokých Tatrách odtrhol doskovú lavínu, ktorá ho strhla a úplne zasypala. Nájsť sa ho podarilo až na druhý deň, ale už bez známok života.


2018-12-23 Hľadanie zasypaného – Soliskový žľab, Vysoké Tatry

V novom roku do našej oblasti prenikol od severu studený morský, pôvodom arktický vzduch. Od 2.1.2019 na horách prevládalo oblačné počasie so snežením a silným S až SZ vetrom. Vo všetkých horských oblastiach napadlo do 100 cm nového prachového snehu. Zaujímavé sú merania zmeny výšky snehovej pokrývky, keď za 24 hodín na Zverovke pribudlo 57 cm snehu (3.1.2019), AMS Vyšné Žabie pleso (2047 m n.m.) 80 cm snehu (3.1.2019). So snežením však u nás úradoval aj silný severný a severozápadný vietor. Hlavne z vrcholových partií unášal sneh na záveterné svahy a na hrebeňoch budoval snehové preveje. Bola vyhlásená lavínová štvorka z 5-dielnej stupnice. V týchto dňoch bol nutný aj preventívny odstrel v Spálenom žľabe v Západných Tatrách. Dĺžka a dosah lavíny nás veľmi neprekvapili pri množstve napadnutého snehu v tejto oblasti. Obišiel sa bez škôd na zdraví a životoch. Vyskytli sa aj početné spontánnye lavíny. Vo Vysokých Tatrách spadlo viacero samovoľných – stredných  a aj veľkých lavín ako je napríklad medializovaná lavína spod Ťažkého štítu, ktorej dráha zasiahla aj v zime zatvorenú Chatu pod Rysmi.

Dňa 9.1.2019 sa objavila druhá smrteľná lavínová nehoda sezóny. Tento raz v Malej Fatre kde o život prišiel skúsený slovenský snowboardista. Jednalo sa o veľkú lavínu s dĺžkou viac ako 1.2 km. Pri relatívne stabilnej situácii možno povedať, že bol v nesprávny čas na nesprávnom mieste. Od nedele 12.1.2019 sa začal opakovať scenár zo začiatku roka, silné severozápadné prúdenie prinieslo chladný a vlhký vzduch z ktorého neprestajne snežilo až do stredy. Celkovo za  3-4 dni sneženia pripadlo 40 až 90 cm nového snehu. Sneženie bolo sprevádzané, ako samozrejmosť, extra silným vetrom, ktorý dosahoval rýchlosť 20 – 30 m/s, v nárazoch miestami až cez 40 m/s (144 km/hod). Sneženie, a predovšetkým silný vietor, vytvorili na horách opäť zvýšené a veľké lavínové nebezpečenstvo (3. v Nízkych Tatrách a Veľkej Fatre, 4. stupeň vo Vysokých, Západných Tatrách a Malej Fatre). Zaznamenaných bolo viacero samovoľných lavín, najmä v pohoriach, kde bol 16. a 17. januára vyhlásený 4.stupeň. V ďalšom období zimy sa snehová pokrývka stabilizovala. Zhoršenie situácie, ale opäť nastalo vo februári a bohužiaľ sa objavila ďalšia smrteľná lavínová nehoda (22.2.2019).

2019-01-17 Samovoľná lavína v stredisku Zverovka Spálená, Západné Tatry
2019-02 Lavíny zo Stien v Malej Fatre

O život prišiel maďarský turista vo Vysokých Tatrách, ktorý zaostal za skupinou svojich kolegov a spustil na seba lavínu. Napriek snahe všetkých okolo sa ho však nepodarilo vykopať včas a nepomohlo už ani oživovanie na Téryho chate.O pár dní na to sa stala ďalšia lavínová tragédia. 28.2.2019 zahynul pri lezení na Veľkého Mlynára slovenský horolezec, náš kolega, záchranár HZS.V marci prešiel strednou Európou orkán Eberhard. Na Slovensko prišiel už oslabený, no v susedných Čechách narobil veľké škody. U nás bola na hrebeňoch hôr nameraná rýchlosť vetra v nárazoch 45 – 50 m/s (180 km/hod)!V marci boli ešte Tatransko  – Fatranské doliny plné snehu s výbornými skialpovými podmienkami. Striedanie teplôt a slnečný svit výrazne prispel k stabilizácii snehu. Miestami bolo až moc tvrdo neskôr bolo až moc mäkko a na južne orientovaných trávnatých svahoch bol sneh premáčaný v celom svojom profile až na zem. Od polovice apríla vykazovala snehová pokrývka už jarný charakter vo všetkých pohoriach s výnimkou Veľkej Fatry. Stupeň lavínového nebezpečenstva v týchto dňoch nestúpal nad stupeň č. 1 z 5-dielnej medzinárodnej stupnice.

Cez veľkonočný víkend pokračovala typická jarná situácia. Bolo bezpečne … premenený, stabilný sneh. Lavíny nepadali a objavili sa iba sem, tam malé splazy vo veľmi strmých žľaboch, keď sa to poobede všetko premočilo. Po slnečnom víkende ale prišla zmena. Na horách pršalo, dole sa oblievalo. Celkovo bolo v našich horách ale ešte snehu dosť, hlavne nad pásmom lesa na severnej strane Vysokých, Západných a Nízkych Tatier. Na Lomnickom štíte bolo ešte stále 180 cm snehu.

Máj 2019 bol v našich horách veľmi chladný. V piatok 03.05.2019 prišiel prílev studeného vlhkého vzduchu, ktorý priniesol zrážky a ochladenie. Vo vysokohorskom teréne nad 1800 m n.m. začala snehová pokrývka opäť narastať.  Príchod studeného vzduchu každým dňom  silnel a v pondelok 06.05.2019 večer bola hranica sneženia už na úrovni 600 m n.m. Najchladnejším dňom bol utorok 07.05.2019, kedy meniny slávili Moniky, a teploty ráno na vrcholoch najvyšších polôh klesli na -11°C (!).  Vo vysokohorskom teréne najvyšších polôh (nad 2000 m n.m.) pripadlo za tieto dni do 30 cm nového, suchého prachového snehu. Tento sneh padal  na firnový a zmrznutý tvrdý podklad. Sneženie prichádzalo od severu, preto najväčší úhrn zrážok bol v severných dolinách Vysokých Tatier. Silný vietor sa zase postaral, že sneh sa dostal aj do južných sektorov, kde sa vytvorili nebezpečné dosky a vankúše a na hrebeňoch preveje. To je naozaj stav sťa vo februári… Táto situácia si vyžiadala stúpanie lavínového nebezpečenstva, vo Vysokých a Západných Tatrách stúplo lavínové nebezpečenstvo na 2. Stupeň.

Celkovo možno povedať že táto sezóna bola bohatá na sneh, hlavne v januári. Vidno to aj na grafe zo stanice Jasná v Nízkych Tatrách

Nehody:

Lavínové nehody 2018/2019

V tejto sezóne sme zaznamenali desať lavínových nehôd. Zahynuli štyria ľudia a zranení boli dvaja (priemer 3.35). Úplne zasypaní boli traja. V dvoch prípadoch pomohol nájdeniu lavínový vyhľadávač, no v jednom prípade to bol lavínový pes. Bohužiaľ sa ich nepodarilo vykopať včas. Ostatné nehody sa zaobišli bez zranení.

Počet ľudí zranených a usmrtených lavínami v období 1998 – 2019.
Počet lavínových nehôd podľa aktivity.

Stupeň lavínového nebezpečenstva:

O silnej lavínovej sezóne hovoria aj stupne lavínového nebezpečenstva, keď vo Vysokých a Západných Tatrách boli vyhlásené lavínové štvorky až po šesť dní. Mimoriadne je aj to že sa lavínová štvorka vyskytla aj v Malej Fatre, dva dni za sezónu. Lavínové nebezpečenstvo bolo aktuálne dlho a vo Vysokých Tatrách sme lavínové správy vydávali až 160 dní.

Na záver by sme chceli pripomenúť že ani 2. Stupeň (mierne) lavínového nebezpečenstva netreba podceňovať a aj pri ňom môžu padať stredne veľké lavíny, ktoré môžu človeka úplne zasypať, hlavne na veľmi strmých svahoch ako bolo pri viacerých smrteľných nehodách v tejto sezóne. Stupeň lavínového nebezpečenstva je vydávaný pre celé pohorie a podmienky sa v rámci pohoria môžu líšiť a nebezpečenstvo môže byť lokálne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *