Firnový, tretí aprílový týždeň

Cez veľkonočný víkend pokračovala typická jarná situácia. Bolo bezpečne … premenený, stabilný sneh. Lavíny nepadali a objavili sa iba sem tam malé splazy vo veľmi strmých žľaboch, keď sa to poobede všetko premočilo. Po slnečnom víkende ale prišla zmena. Na horách pršalo, dole sa oblievalo. Utorok, stredu čosi posnežilo, aj keď iba v najvyšších polohách nad 1800 m n.m. Najviac vo Vysokých Tatrách, do 20 cm. Postupne sa začalo otepľovať. Oteplenie vrcholí vo štvrtok a piatok. Pod horami sú už pootvárané všetky letné terasy.

Celkovo je v našich horách snehu dosť, hlavne nad pásmom lesa na severnej strane Vysokých, Západných a Nízkych Tatier. Na Lomnickom štíte ešte stále 180 cm snehu. Vo Fatrách je to už ale iba nesúvislé.

Už dlhšie v našich pohoriach prevláda lavínová 1 (malé nebezpečenstvo) a to iba nad 1700 mn.m. Vo Fatrách je už lavínová 0. Po snežení sa mierne lavínové nebezpečenstvo zvýšilo iba vo Vysokých Tatrách na lavínovú 2 (mierne nebezpečenstvo).

Zaujímavé je porovnanie s minulou sezónou. Snehu výrazne viac. Pekne to vidno na porovnaní záberov z webkamery na Bielom plese (obrázok, nižšie).

AMS Biele pleso. 2018 – vľavo, 2019 – vpravo

V minulom roku na Bielom plese vo výške 1580 m n.m. sa sneh úplne roztopil už 18.4., pričom 1.4. tam bolo ešte vyše metra snehu, čo bolo podobné ako v tomto roku. Zaujímavé je, že v tejto sezóne je tam ešte stále viac ako 50 cm. V minulom roku v podstate nebola firnová sezóna a všetko sa roztopilo za dva týždne. Pred dvoma rokmi zase 21.4. nasnežilo pol metra prašanu a robili sme odstrel v Spálenom žľabe.

Výška snehu – AMS Biele pleso.
2018 – vľavo, 2019 – vpravo

Na víkend to vyzerá na ochladenie a zlé počasie. V sobotu ešte dážď a v nedeľu už aj sneženie v najvyšších polohách. Lavínová situácia by sa nemala veľmi zhoršovať. Záleží však od toho koľko nového snehu pribudne v nedeľu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *