Podmienky na horách v prvej dekáde apríla (počasie od 30.3.2019 po 04.4.2019)

Čo sa dialo počas posledného víkendu okrem toho, že sme spali o hodinu menej? Jar nám ukázalo svoju krásu, slnko silu a západ slnka prichádza o hodinu neskôr. To nám ponúka skvelé podmienky na jarné túry kedy je počasie stabilné, počasie teplé a sneh firnový.  

V noci zo soboty  30.3.2019 na nedeľu 31.3.2019 sa tlaková výš s teplým sektorom rozšírili nad naše územie v takej miere,  že teploty neklesli pod bod mrazu ani v najvyšších polohách našich horstiev, napríklad teplota na Lomnickom štíte  dosahovala o 01:00 ráno 1°C.

Priebeh teplôt v °C na treťom najvyššom vrchole Tatier – Lomnickom štíte (2634 m n.m.) od 29.03.2019 po 04.04.2019 (zdroj : SHMU)

Sneh z tohto dôvodu nezmrzol a už v ranných hodinách bola snehová pokrývka mokrá a borivá, počas dňa vznikali splazy snehu z tepla, ako aj základové lavíny v stredných polohách Fatier. Lavínový stupeň preto stúpol na 2. Stupeň (MIERNY) už počas dopoludňajších hodín.

Počas nedeľňajšieho popoludnia  zasiahol naše horské  územia rozpadajúci sa studený front, ktorý priniesol miernu oblačnosť a slabé ochladenie, čo malo pozitívny vplyv na stabilitu snehovej pokrývky, preto stupeň klesol opäť na 1. – MALÉ lavínové nebezpečenstvo. Tento jav pretrváva až do záveru týždňa a snehová pokrývka vďaka tomuto stráca vo všetkých polohách a pohoriach na svojej výške.

Úbytok výšky snehu na AMS stanici Ďurková (Nízke Tatry) od 29.03.2019 po 04.04.2019

Aktuálne môžeme konštatovať, že podmienky na horskú alebo lyžiarsku turistiku sú v našich horských územiach skvelé. Zlaté pravidlo bezpečnosti za takýchto podmienok je rýchlosť a skoré nástupy na túry – z túr sa treba vracať skoro do bezpečia horských chát, či domovov. Sneh je dopoludnia stvrdnutý z nočných mrazov, nosný a pohyb v teréne je pri používaní vhodných technických pomôcok (mačky, čakan, haršajzne) rýchly a bezpečný. Od poludňajších hodín však silné jarné slnko pokrývku výrazne natápa a hrozia splazy snehu, pád snehových „tanierov“ alebo gúl, ktoré môžu byť v teréne nebezpečné. Na južných a nasvietených svahoch hlavne stredných polôh hrozia aj samovoľné základové lavíny. Súvislá snehová pokrývka je na severných stranách pohorí v priemere od 950 m, na južných od 1150 m n.m. , v úzkych dolinách je to ešte nižšie. Skalné rebrá južných, východných a západných expozícií sú suché a ponúkajú dobré podmienky na výstup a bezpečné istenie.

Výhliadky na víkend :

Počas soboty a nedele očakávame prechod studeného frontu našimi horskými územiami. Počasie sa preto zhorší, predpokladáme zamračené počasie, ochladenie, zrážky a vietor.  Zrážky budú od stredných polôh (1500 – 1800 m n.m.) snehové.  Na vážne horské aktivity preto podmienky nebudú ideálne, no čo už nemôže byť celý apríl pekáč :-).

Na záver vám prinášame aktuálne novinky zo sveta lavínovej prevencie vo forme prvoaprílového videa. Všetky informácie spomínané vo videu sú humorného charakteru a nekorenšpodujú so všeobecne platnými bezpečnostnými pravidlami.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *