Vitaj jar, počasie sneh a lavíny od soboty 16.3.2019 po piatok 22.3.2019

Astronimická jar začína tento rok 20.3.2019 a veru počasie na horách tomu aj nasvedčovalo. Kým v sobotu 16.3.2019 panovala na horách krutá zima, v strede týždňa bola situácia úplne rozdielna.  Poďme ale poporiadku.

V sobotu nás víkendové hory privítali vetrom o sile víchrice, na Chopku a Lomnickom štíte dosahoval vietor v nárazoch rýchlosť 38 m/s (137 km/h). Vietor prenášal snehové kryštály na záveterné strany hrebeňov a štítov, čo malo za následok zvýšený (3.) stupeň lavínového nebezpečenstva.

Nárazy vetra na Chopku od 16.3.2019 po 21.3.2019 v m/s [zdroj:SHMU]

Teploty dosahovali v tento deň na vrcholoch hôr na poludnie -11°C, zatiaľ čo už v nedeľu zasiahol naše územie teplý sektor a teploty na vrcholoch hôr dosahovali na poludnie 1.5°C ( +12.5°C v 2600 m n.m. za 24 hod. !).  Počas nedele snehové dosky a naviate vankúše oteplením oťaželi, a preto sme pochopiteľne zaznamenali zvýšenú lavínovú aktivitu v našich horstvách, chvalabohu štatistiku lavínových nehôd to neovplyvnilo.


Priebeh teplôt na Lomnickom štíte od 16.3.2019 po 17.3.2019 v °C [zdroj:SHMU]

V pondelok 18.3.2019 prišlo opäť ochladenie, čo malo za následok zamrznutie snehovej pokrývky vo všetkých polohách našich horstiev. Na povrchu snehu sa vytvorila kôra rôznej hrúbky a kvality a na mnohých miestach bola snehová pokrývka tvrdá ako betón. Pripadlo v priemere 5 cm nového suchého snehu, ktorý nepredstavoval z hľadiska lavín veľkú hrozbu. Vďaka zmrznutiu snehovej pokrývky sa situácia v snehovom profile stabilizovala, čo malo za následok pokles lavínového nebezpečenstva najskôr na mierne (2. stupeň), a neskôr v dopoludňajších hodinách na malé (1. stupeň).

AKTUÁLNE PODMIENKY a VÝHLIADKY NA VÍKEND :

Momentálne pretrváva vo všetkých pohoriach Slovenska do poludnia malé lavínové nebezpečenstvo (1. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice), popoludní vplyvom natápania snehovej pokrývky mierne lavínové nebezpečenstvo (2. Stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice). Snehová pokrývka na J stranách svahov výrazne firnovatie, na S stranách má veľmi tvrdý podklad, na ktorom je 5 cm prachového snehu. Pohyb na lyžiach je v S sektore bezpečný v mierne strmých svahoch, na svahoch strmších ako 30°C je výstup na lyžiach alebo lyžovanie obtiažne kvôli veľkej tvrdosti podkladu. Svahy s nižšou strmosťou ponúkajú výbornú a bezpečnú lyžovačku. V priebehu víkendu očakávame ďalšie oteplovanie aj v najvyšších polohách, odporúčame preto kalkulovať s aktuálnym nebezpečenstvom v rámci terénu – na J svahy vyrážať skoro a vracať sa do poludňajších hodín (vyhnúť sa tak základovým lavínam ), na túry v S sektore počkať na oteplenie, zmäknutie snehovej pokrývky a do batohu si pribaliť stúpacie železá. Pekný a bezpečný víkend všetkým milovníkom hôr !

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *