Zima to ešte nezabalila… počasie, sneh a lavíny v polovici marca

Po predchádzajúcich, relatívne teplých dňoch (vo štvrtok 7.3 bolo na Lomničáku až +0,8°C) sa počas víkendu ochladilo a ochladenie trvalo viacmenej počas celého týždňa. Ešte výraznejšou črtou uplynulých 7 dní sú zrážky. Od soboty večera do stredy (13.3) pripadlo na horách 30 až 60 cm nového snehu. Hranica sneženia sa menila od 1200 do 500 m .n.m. Okrem toho fúkalo, veď ako inak. Zväčša SZ vietor, často so silou víchrice, či dokonca orkánu. V noci z nedele na pondelok (10/11) prešiel strednou Európou orkán Eberhard, ktorý mal na Slovensku už iba dozvuky, no v susedných Čechách narobil veľké škody. U nás bola na hrebeňoch hôr nameraná rýchlosť vetra v nárazoch 45 – 50 m/s (180 km/hod)!

Ďalšie sneženie prešlo Slovenskom v noci zo 14/15. marca. Začínalo od juhozápadu, postupne sa zmenilo na severozápadné. Počas neho pripadlo 5 až 20 cm nového snehu, najviac vo Veľkej Fatre, v západnej polovici Nízkych Tatier a v Malej Fatre. Na Tatry vydalo už iba 3 až 10 cm.

Lavínové nebezpečenstvo na horách reflektovalo snehovú situáciu. Z počiatočného 1.stupňa nám to narástlo až na 3. stupeň, čiže ZVÝŠENÉ lav.neb. Spočiatku len v najvyšších polohách Tatier, od piatku už vo všetkých pohoriach.

Súvislá snehová pokrývka je približne od 900 m n.m. V polohách nad 1500 m je 120 až 270 cm snehu, s tým, že exponované terénne tvary (hrebene, rebrá apod.) sú vyfúkané na starý tvrdý sneh alebo až skalný / trávnatý podklad.

Počas víkendu neočakávame zlepšenie situácie, v noci z piatka na sobotu 15/16 má nasnežiť ďalších 10 – 20 cm a v nedeľu sa extra oteplí a bude slnečno. To znamená zotrvanie 3. stupňa lavínového nebezpečenstva. Okrem toho bude v sobotu fúkať búrlivý SZ vietor s rýchlosťou v nárazoch až 30 m/s.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *