Prvé kapitoly februára- počasie a sneh na horách 2.2.- 8.2.2019

I. prvý februárový víkend

Sobota prekvapila tým čím aj prekvapiť mala. Oteplenie pri ktorom v priebehu 24 hodín stúpla ranná teplota na Lomnickom štíte (2 632 m n.m.) z -13,6°C (6:00 1.2.2019) na -3,8°C (6:00 2.2.2019). Pre najvyššie nadmorské výšky by ani tak nevadilo, ale utrpeli oblasti pod nulovou izotermou, ktorá sa pohybovala okolo 2 100 m n.m. Počas soboty v nižších polohách prevládali zrážky, nad 2 000 m snehové. Na hrebeňoch fúkal silný južný vietor o sile 15-20m/s, ktorý previeval sneh na SV a S orientované svahy, vytváral snehové vankúše a doskový sneh. Pod 2 000 m n.m. vplyvom dažďa sa snehový profil premočil a oťažel. Víkendová trojka vo všetkých pohoriach a ich výškach predstavovala problém vo vyšších polohách vetrom previateho snehu a v nižších polohách bolo problémom oslabenie snehovej pokrývky vodou v kvapalnom skupenstve Premočenie snehovej pokrývky bolo spôsobené topením sa snehu a dažďom. Po teplom nedeľnom ráne sa nám začalo našťastie pomaly od západu ochladzovať .

vývoj teplôt AMS Príslop 2 142 m n.m. Západné Tatry

II. prvý februárový týždeň

Pondelková situácia po výkyvovom víkende v podobe zrážok a následného ochladenia spôsobila čiastočné stabilizovanie snehovej pokrývky. Už pondelkových -10°C v najvyšších polohách nasvedčovalo o tom že vodou premočený sneh pôsobením mrazov poriadne stuhne. Vo všetkých polohách bol povrch snehu ráno nosný, čo sa týka tvrdosti – tvrdý, zamrznutý a ľadový. Výborné podmienky na pešiu turistiku v mačkách už od parkoviska. Ranné hmlisté počasie vystriedalo vo výškach slnko, ktoré tiež pomohlo k stabilizácií snehu. Takýto charakter malo počasie až do štvrtka. Studené, bezoblačné rána, počas obeda jemné natopenie vrchnej vrstvy snehu, poobede zamŕzanie „na betón“. Takéto denno-nočné striedanie teplôt má priaznivé účinky na podmienky ľadového a zimného mixového lezenia. V noci zamŕza cez deň natopená voda na povrchu ľadopádov a v skalných špárach. Sneh v stenách je zhutnený, tvrdý, v žľaboch dostatočne nosný, na nástupoch taktiež tvrdý, deň sa predlžuje – radosť pre každého zimného lezca. Severný sektor si vo vyšších polohách na záveterných svahoch zachoval svoj tajomný charakter s nafúkanými snehovými doskami, čakajúcimi na nepripravených návštevníkov. Počas celého týždňa pretrvávajúce mierne lavínové nebezpečenstvo nás ohrozovalo práve v týchto slnkom nedotknutých orientáciách. Nebezpečné útvary v podobe vankúšov a dosiek tam číhajú dodnes. Na jasnej južnej strane sa postupným otepľovaním v priebehu celého týždňa pomaly vyskytovali spontánne lavíny z mokrého snehu. Vidíme ich hlavne na trávnatom povrchu Belianskych Tatier, Malej a Veľkej Fatry.

magické hmlisté ráno v Turčianskej kotline, pohľad na hrebeň Malej Fatry

III. druhý februárový víkend

Počas víkendu k nám po okraji rozsiahlej tlakovej níže začne prúdiť od západu chladnejší vzduch. Oproti slnečnému týždňu očakávame narastanie oblačnosti v podobe hmiel v podhorí a nízkej oblačnosti počas celého víkendu. Môžeme očakávať že slnko, ktoré nám roztápalo povrch snehu na jemnú kašu cez víkend nezapracuje. Ochladenie bude pôsobiť na snehovú pokrývku stabilizačne, no netreba zabudnúť pribaliť do batohu do vyšších polôh stúpacie železá a čakan, vyhýbať sa exponovaným svahom s veľkým sklonom a miestam s väčším množstvom nafúkaného snehu z posledných snežení.








			

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *