Fašiangy, Turice víchrica príde alebo priebeh počasia od 26.1.2019 po 1.2.2019

Počas minulého týždňa sa nám nad horskými oblasťami Slovenska uvelebila tlaková výš, čo prinieslo jasné a veľmi chladné počasie. Počasie ako z pohľadnice prialo zimnej turistike, rastu ľadopádov, omrzlinám na hnátoch, no a aj v snehovej pokrývke sa udiali veci typické pre veľmi nízke teploty. Začala prebiehať konštruktívna metamorfóza snehu a tým pádom snehové zrná narastali, tvoril sa hranatozrnný sneh, ktorý radíme medzi nestabilné snehové vrstvy.

priebeh sily vetra na Chopku v m/s (zdroj SHMU)

Prvá tohtoročná výrazná tlaková níž si to smerovala nad naše územie z juhozápadu a počas nedeľňajšieho popoludnia priniesla vplyvom výmeny tlakových útvarov silný vietor, ktorý razom previal voľný sneh z juhu na sever (opačne ako doposiaľ). A to malo veľký vplyv na lavínové nebezpečenstvo, zaznamenali sme niekoľko spontánnych lavín, a aj pár lavínových nehôd so šťastným koncom. Pozdravujeme týmto šťastlivcov a ostatným skákať z Veverkového ľadopádu nedoporučujeme, nie vždy sa vraj dopad podarí.

prírastok snehu vo Veľkej Fatre na AMS Koniarky v cm

Tlaková níž z juhu priniesla výrazné zrážky, ktoré konečne chytili Nízke Tatry, respektíve ich S a SV sektor . Lavínové nebezpečenstvo stúplo na 3. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice.  Prírastok nového snehu v týchto expozíciách Veľkej Fatry a Nízkych Tatier presahoval 25 cm. V priebehu týždňa sa situácia postupne stabilizovala a nebezpečné zostali najvyššie časti Vysokých, Západných a Nízkych Tatier, kde sa stále nachádzali naviate dosky.

Aktuálna situácia a výhliadky na víkend :

Od juhozápadu prichádza  výrazný teplý front , ktorý prinesie už počas dnešného popoludnia veľmi silný vietor, ktorý na vrcholoch hôr dosiahne 40 m/s (144 km/h)! Počas zajtrajšieho dňa sa k vetru pridá dážď až do vysokých polôh. Aktuálne pretrváva vo všetkých horstvách Slovenska tretí stupeň (zvýšené) lavínového nebezpečenstva z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Nebezpečné sú hlavne svahy a žľaby S a SV orientácií. Uvoľnenie doskových lavín, najmä v spomenutých expozíciách, je možné už pri malom dodatočnom zaťažení ( lyžovanie, výstup lyžiara na lyžiach) obzvlášť na strmých svahoch (nad 30°)! Súčasne je možné spôsobiť odtrh aj z veľkej vzdialenosti vplyvom vysokého pnutia v snehovej pokrývke, ktoré vytvoril vietor. Stupeň lavínového nebezpečenstva má preto výrazne stúpajúci charakter, počas soboty a nedeľe očakávame spontánne lavíny stredných vo výnimočných prípadoch aj veľkých rozmerov a to hlavne v stredných polohách.

Na základe týchto predpokladov nedoporučujeme verejnosti počas víkendu pohyb vo vysokohorskom teréne. Naopak doporučujeme stráviť víkend v pohodlí domova, uvariť si varené víno, prípadne zájsť na nezdravý  hamburger, je to menšie riziko. Po ochladení začiatkom týždňa si do batohu bude potrebné pribaliť  stúpacie železá, nakoľko je veľká pravdepodobnosť  poľadovice.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *