Priebeh počasia a vývoj snehových podmienok od 19.1. – 25.1.2019

V sobotu 19.1. doznievalo „ZVÝŠENÉ“ lavínové nebezpečenstvo, vo VT a ZT nad pásmom lesa. Inak už všade prevládal druhý „MIERNY“ stupeň LN. Perióda náhlych prírastkov snehu sa skončila a začala sa nová, z hľadiska štruktúr v snehovej pokrývke perióda prirodzená a očakavaná: snehová pokývka „sadala“. Prišli aj slnečné dni a tak pokrývka prešla premenou, ktorá ju výrazne stabilizovala, lavínová aktivita sa zmiernila aj ked treba uznať, že napriek dlhej perióde „štvoriek“ nebola samovoľná lavínová činnosť nejako zvlášť výrazná, očakávali sme vyššiu pádovosť janmä v lokalitách ZT a Fatier. Je však potrebné konštatovať, že prírastky nového snehu a s nimi spojený vietor o sile víchrice vytvoril v MF ideálne podmienky pre vznik lavín, kde jedna po veľkom dodatočnom zaťažení zabíjala!

Snehová pokrývka medzitým prešla stabilizačným procesom. Situácia sa vpylvom otepelnia a následného ochladzovania všeobecne zlepšila, určité lavínové riziko však pretrváva ďalej. Hlavným lavínovým problémom ostáva previaty sneh z posledného sneženia, ktorý je uložený najmä na záveterné svahy V, JV a J expozícií, kde vytvoril doskový sneh rôznej tvrdosti. V odtrhových zónach môžu byť prítomné snehové vankúše aj preveje.Uvoľnenie doskových lavín je možné pri veľkom dodatočnom zaťažení na spomenutých orientáciách v strmom až extrémne strmom teréne.

Aký je chrakter snehovej pokrývky? Typický „slovenský“! Počas jedného zjazdu zažijete osem druhov snehu, v tieni iný ako na slnku, „prachový“ sneh v pásme lesa strieda šutrovisko v dojazdoch, čo je teraz typické pre NT a ich S orientáciu. Odtrhové zóny sú prevažne tvrdé, vo VT v najvyšších polohách s kôrou, inde dosky veľkých rozmerov, čo znamená jediné: LAVÍNOVÉ NEBEZPEČENSTVO JE VEĽMI LOKÁLNE a situácia si vyžaduje schopnosť posúdenia situácie zodpovedným plánovaním pohybu, v teréne pozornou evaluáciou snehu, prinajmenšom správnym určením záveternej a náveternej orientácie a aplikovaním defenzívnej stratégie pohybu! Dnes ráno (25.1.2019) sme mohli zaznamenať prírastok nového snehu, skoro prachového charakteru vo východnej časti NT (do 10 cm), inak s popraškom. Výška snehovej pokrývky je v jednotlivých pohoriach nasledovná: VT 85 – 200 cm, NT 80 – 160 cm, ZT 95 – 240 cm, MF 60 – 220 cm, VF 60 – 150 cm.

Aká je prognóza na víkend? Zrážková činnosť by do sobotného popoludnia mala pokračovať s JV prúdením, potom sa táto situácia na zbytok víkendu zmení a zrážková činnsoť pôjde s vetrom od S. Neočakávame nič ani podobne dramatické ako 2 týždne dozadu, denne sa bude jednať o prírastok max 10 cm snehu. Otepľuje sa a najmä v lokalitách MF, VF na strmých trávnatých svahoch môže dochádzať k samovoľnému zosuvu snehových más, „typickým lavínovým problémom“ bude tzv. „kĺzavý sneh“ na čo upozorníme aj v lavínovom rannom buletíne o 8:30 hod.

Be safe!

Turn on in the car, turn off in the bar (LVP)!

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *