Lavínové Déjà vu /počasie/sneh/lavíny v dňoch 12-18.januára 2019

Ak si spomeniete na začiatok roka, tak ten nás privítal intenzívnym snežením a silným SZ vetrom. Dôsledkom bolo zvýšené (3) až veľé (4) lavínové nebezpečenstvo predovšetkým v Tatrách. Situácia sa počas ďalšieho týždňa upokojila, teda až do soboty. Od nedele 12.1 sa začal opakovať scenár zo začiatku roka, silné severozápadné prúdenie prinieslo chladný a vlhký vzduch z ktorého neprestajne snežilo až do stredy. Sneženie bolo chvíľami intenzívne, napr. utorok 15. a v noci z 15/16 napadlo na severozápadných stranách hôr 30 – 40 cm nového snehu. Celkovo za  3-4 dni sneženia pripadlo 40 až 90 cm nového snehu, pričom najviac na SZ krajiny – Kysuce, Orava, Malá Fatra, Západné Tatry a podobne aj na severe Vysokých Tatier. Najmenej pripadlo v Nízkych Tatrách, hlavne vo východnej časti (max 30 cm). Sneženie bolo sprevádzané, ako samozrejmosť, extra silným vetrom ktorý dosahoval rýchlosť 20 – 30 m/s, v nárazoch miestami až cez 40 m/s (144 km/hod). Celková výška snehu dosahuje nadpriemerné hodnoty, v stredných polohách je do 180 cm, vo vysokých polohách Tatier dosahuje 150 – 250 cm. Viac snehu na danú nadmorskú výšku je v SZ pohoriach (Malá Fatra, Západné Tatry) najmenej vo východnej časti Nízkych Tatier.

 

Sneženie, a predovšetkým silný vietor, vytvorili na horách opäť zvýšené a veľké lavínové nebezpečenstvo (3. v Nízkych Tatrách a Veľkej Fatre, 4. stupeň vo Vysokých, Západných Tatrách a Malej Fatre). Zaznamenaných bolo viacero samovoľných lavín, najmä v pohoriach kde bol 16. a 17. januára vyhlásený 4.stupeň.

V stredu večer prešiel cez Slovensko teplý front za ktorým sa citeľne oteplilo. Hranica 0°C izotermy sa zdvihla na 1300m na západe krajiny a až na 2000 m n.m na východe (V.Tatry). Dôsledkom toho nový sneh rýchlo sadal a stabilizoval sa. Teplý vzduch sa u nás „nezohrial“ nadlho, už v piatok k nám opäť prúdi od severozápadu chladný vzduch. Teplota vzduchu klesla a bude ešte klesať na -10 až -16, a to aj v dolinách a kotlinách. Ďalšie plus vo výhľade na víkend a ďalší týždeň je ubúdanie oblačnosti a viac slnečných dní 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *