Lavínová nehoda vo Vodárenskom žľabe v Malej Fatre

Dňa 9.1.2019 sa skupina snowboardistov a lyžiarov vybrala od lanovky v Snilovskom sedle smerom na západ s úmyslom lyžovať severný žľab (vodárenský) pod Veľkým Kriváňom smerom do Vrátnej doliny. Počasie bolo síce nepriaznivé, bola hmla, no na chvíľu sa však viditeľnosť zlepšila, čo ich posmelilo. Skupina nebola veľmi zohratá a medzi sebou sa veľmi nepoznali. Niektorí z nich sa spoznali až v ten deň v lanovke. Prvý sa vybral snowboardista, ktorý tento terén poznal. Medzi sebou si udržiavali rozostupy. Snowboardista vošiel do žľabu a zakričal na ostatných, aby šli za ním. Lyžiari pretraverzovali žľab na bezpečné rebro s tým, že sa dohodnú ako ďalej. Snowboardista pod nimi sa pustil ďalej. V tom sa odtrhla lavína, ktorá ho strhla. Ostatným sa jej podarilo vyhnúť. Mali kompletnú lavínovú výbavu. Akonáhle sa lavína zastavila, všetci si prepli lavínové vyhľadávače do režimu hľadanie (search). Jeden z nich kontaktoval Horskú Záchrannú službu. Ostatní sa vybrali prehľadávať lavínu prístrojmi. Bolo 11:23 keď ohlásili lavínu. Rozbehla sa záchranná akcia. Operačné stredisko HZS požiadalo o pomoc vrtuľník, no pre zlé počasie sa nemohol zapojiť do záchrannej akcie. 3 záchranári HZS Malá Fatra vyrazili po zemi zo Snilovského sedla. Ďalší záchranári vyrazili na pomoc z domu HZS vo Vrátnej doline. Najprv sa nepodarilo presne označiť miesto nehody a záchranári sa pustili do vedľajšieho žľabu. Lokalizáciu sťažovala aj zlá viditeľnosť. Medzitým sa podarilo kamarátom nájsť signál z lavínového prístroja a začali s kopaním. Odoslali aj GPS súradnice miesta zasypania, čo pomohlo záchranárom dostať sa do toho správneho žľabu. Hĺbka zasypania bola cca 1.5 metra. Hneď ako sa kamarátom podarilo vykopať zasypaného, začali s resuscitáciou. Počas resuscitácie k nim dorazili už aj záchranári HZS, ktorí pokračovali v oživovaní. Napriek snahe všetkých sa nepodarilo postihnutého muža zachrániť. Zasypaný pravdepodobne utrpel aj viaceré mechanické poranenia, keď ho lavína prehnala cez skaly a nízke stromy.

Jednalo sa o veľkú lavínu s dĺžkou viac ako 1.2 km, výška odtrhu dosahovala 1.6 m. Lavína spadla do úzkej rizne, takže sa nemala kde rozliať, to bol dôvod prečo dosiahla takú veľkú dĺžku. Nános dosiahol výšku až okolo 2 m. Išlo o terénnu pascu. Odtrh bol na veľmi strmom severovýchodnom až východnom svahu so sklonom do 40°, kde bolo nafúkané veľké množstvo snehu zo snežení zo začiatku januára. Lavína sa odtrhla na tvrdom podklade starého snehu, na ktorom bola tenká vrstva hranatozrnného snehu, ktorý sa vytvoril vplyvom dlhotrvajúcich nízkych teplôt.

Na záver by sme chceli pripomenúť že ani 2. Stupeň (mierne) lavínového nebezpečenstva netreba podceňovať a aj pri ňom môžu padať lavíny, ktoré môžu človeka úplne zasypať, hlavne na veľmi strmých svahoch ako tento. Stupeň lavínového nebezpečenstva je vydávaný pre celé pohorie a podmienky sa v rámci pohoria môžu výrazne líšiť a nebezpečenstvo môže byť veľmi lokálne. V tomto prípade sa jednalo o veľmi špecifickú lokalitu s veľmi špecifickými, nebezpečnými podmienkami, pričom v tom čase bola väčšina ostatných svahov relatívne bezpečných.

Ďalšie informácie a fotky doplníme v nasledujúcich dňoch.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *