Prelomový týždeň – počasie a sneh na horách 29.12.2018 – 5.1.2019

So starým rokom 2018 sme sa rozlúčili víkendom počas ktorého prevládalo oblačné miestami hmlisté počasie vo všetkých našich pohoriach. V nedeľu nás potešil mierny snehový prídavok, ktorý obohatil na toto obdobie priemernú snehovú pokrývku, o 5 až 15 cm nového snehu vo všetkých pohoriach. Počas víkendu prevládalo mierne lavínové nebezpečenstvo vo všetkých pohoriach, v Nízkych Tatrách, Malej a Veľkej Fatre do výšky 1400 m n.m. male lavínové nebezpečenstvo, v týchto polohách sa vytvorila silná kôra, ktorá stabilizovala snehovú pokrývku. Vo vysokých polohách problém predstavoval nový vetrom previaty sneh, ktorý vytváral hlavne na záveterných J, JV a JZ svahoch snehové dosky a vankúše. So starým rokom sme sa požehnali v kľude, nič netušiaci vstúpili do 2019 – teho, ktorý sa od začiatku ukázal ako rok snehovo a lavínovo veľmi zaujímavý.

V novom roku do našej oblasti prenikol od severu studený morský, pôvodom arktický vzduch. Vyskytovali sa v ňom početné prehánky, v horách snehové. Predpokladalo sa že sa u nás nezdrží krátkodobo. Od 2.1.2019 na horách prevládalo oblačné počasie so snežením a silným S až SZ vetrom. Tendencia lavínového nebezpečenstva bola od utorka stúpajúca.

V druhej polovici týždňa pripadlo vo všetkých oblastiach do 100 cm nového prachového snehu. Zaujímavé sú merania zmeny výšky snehovej pokrývky kde za 24 hodín na Zverovke pribudlo 57 cm snehu (3.1.2019), Chate pod Chlebom 50 cm (4.1.2019), AMS Vyšné Žabie pleso (2047 m n.m.) 80 cm snehu (3.1.2019). So snežením však u nás úradoval aj silný severný a severozápadný vietor. Hlavne z vrcholových partií unášal sneh na záveterné svahy a na hrebeňoch budoval snehové preveje.

03.01.2019 Pohyb v pohoriach mimoriadne obtiažny aj na lyžiach, bez lyží prakticky nemožný

Vo štvrtok poobede vyhlásená lavínová štvorka podľa 5-dielnej medzinárodnej stupnice hovorí „Uvoľnenie lavín je pravdepodobné na mnohých strmých svahoch už pri malom dodatočnom zaťažení. V niektorých prípadoch sú predpokladané početné stredné lavíny a často aj veľké spontánne lavíny.“ Do dnes sme našťastie žiadne lavíny uvoľnené človekom nezaznamenali. Preventívny odstrel v Spálenom žľabe v Západných Tatrách prebehol pod plnou kontrolou. Dĺžka a dosah lavíny nás veľmi neprekvapili pri množstve napadnutého snehu v tejto oblasti. Obišiel sa aj bez škôd na zdraví a živote. Určite mal veľký preventívny a náučný vplyv pre verejnosť, ktorá si vie ťažko predstaviť čo je to lavínová štvorka pokiaľ neuvidí jasný dôkaz a ničivé následky lavíny… O početnosti spontánnych lavín sme sa mali možnosť presvedčiť počas včerajšieho krátkeho okna polooblačného počasia. Vo Vysokých Tatrách spadlo viacero samovoľných – stredných  a aj veľkých lavín ako je napríklad medializovaná lavína spod Ťažkého štítu ktorej dráha zasiahla aj v zime zatvornú Chatu pod Rysmi.

Takže máme za sebou hojný pracovný týždeň, predpoveď počasia na víkend má však rovnaký scenár. Počas sobotného večera a noci nás čaká ochladenie, nárast sneženia a aj vetor na horách, pretrvávajúci aj v nedeľu. Pekelná kombinácia neveští nič dobré, len stúpajúcu tendenciu lavínového nebezpečenstva vo všetkých pohoriach. Priatelia, pokračujte vo Vianočnom oddychu, poriadne dospite novoročné oslavy, ometajte autá, strechy, parkoviská a chodníky, dajte oddýchnuť aj horám oni Vám to určite vrátia !!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *