SLP HZS na SC na ISSW 2018

Nadpis znie trochu tajomne, je to zámer :). .. Chceme zaujať. O čo teda ide? Od 7.10 do 12.10.2018 sme boli ako SLP (Stredisko lavínovej prevencie) na SC (služobke) v neďalekom Innsbrucku na konferencii ISSW (International Snow Science Workshop), ktorá sa do Európy vrátila po dlhých 5 rokoch, kedy sa uskutočňovala v Severnej Amerike. Takúto príležitosť vidieť to najlepšie a najnovšie zo sveta snehu a lavín sme si nemohli nechať ujsť. Svojou troškou sme prispeli aj my, keď sme prezentovali analýzu lavínových nehôd na Slovensku za posledných 20 rokov (Rozšírený abstrakt tutaj: ISSW_SLP). Najprv ale niečo o tom, čo zaujímavé sa tam preberalo. Vo svete sa toho v oblasti lavín robí neskutočne veľa. Od odstrelov lavín plynom z vrtuľníka cez sledovanie nebezpečných svahov radarmi, modelovanie dosahov lavín až po nové appky, ktoré vám budú radiť priamo v lavínovom teréne. 

Posterov bolo mnoho

Nás zaujal napríklad projekt medzinárodnej spolupráce medzi Rakúskom a Talianskom, teda konkrétne Tirolskom, Južným Tirolskom a Trentínom, ktorým sa vďaka podpore Európskej únie podarilo vytvoriť spoločný lavínový portál avalanche.report, kde nájdete všetky lavínové informácie pre tieto regióny čo potrebujete. Je tam všetko od stupňa lavínového nebezpečenstva až po údaje z meteo staníc či parádne mapy nového snehu, teploty, vetra … a to všetko v slušivej grafickej úprave. Samozrejme že momentálne nemajú vychytané ešte všetky muchy, ale je to ešte len beta verzia. Každopádne, mať na jednom mieste informácie z rôznych, krajín ktoré spolu susedia, veď sneh ani lavíny nepoznajú hranice je určite parádna myšlienka.

Ukážka z aplikácie Avalanche.report

mysnowmaps

Ďalšou super aplikáciou o ktorej sme sa dozvedeli bola MySnowMap, ktorá funguje tiež v Alpách a môžte si tu prehľadne pekne na mape popozerať, kde v Alpách je koľko snehu. Mapy sú vypočítané na základe satelitných dát, meteo staníc, no svojou troškou môžu prispieť aj bežní ľudia. Aj vy totiž môžte pridať svoje meranie. Dokonca môžte pridať aj report so svojej túry a dať tak aj ostatným vedieť, či to vôbec má zmysel vyťahovať lyže z garáže. Dostalo sa nám do uší že by chceli svoju pôsobnosť možno rozšíriť aj do našich Karpatských veľhôr. Tak uvidíme.

Okrem týchto dvoch záležitostí sme toho videli ešte strašne veľa, hlavne toho odborného, napríklad aký tvar a veľkosť lopaty sú najvýhodnejšie, atď. To si už necháme pre seba, tento článok je už aj tak dosť dlhý. Ak by vás to ale veľmi zaujímalo môžte pozrieť stránku https://issw2018.com/en/ .

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *