Koniec apríla … takmer bez snehu a lavín

Tohtoročná zima prešla rovno do leta a podľa toho sa chovala aj výška snehu. Za posledné dva týždne klesla na niektorých miestach aj o meter. Všetci čo sme sa tešili na jarné firny sme mali tento rok smolu. Nadpriemerne teplé počasie pokračovalo počas celého týždňa a mohli sme len spomínať na minuloročnú prašanovú nádielku z konca apríla 2017, keď napadlo na niektorých miestach za noc viac ako pol metra snehu. V poľských Tatrách až 75 cm.

Tento rok je apríl v znamení teplôt nad nulou aj v najvyšších horských polohách, čo vidno aj na grafe priebehu teploty vzduchu na Lomnickom štíte.

Vývoj teploty vzduchu na stanici Lomnický štít (zdroj SHMÚ)

Uplynulý týždeň prevládalo slnečné počasie takže sneh ubúdal veľkou rýchlosťou. V noci stuhol a cez deň bol opäť kašovitý a brodivý. Objavili sa ešte aj nejaké menšie lavíny a splazy z mokrého snehu. Ochladilo sa vo štvrtok 26.4. a objavilo sa aj slabé sneženie, v najvyšších polohách napadlo do 3 cm nového snehu, v stredných polohách pršalo. Na podhorí pršalo miestami aj výdatne, v Jasnej napršalo viac ako 16 mm zrážok. Ochladenie spôsobilo, že sneh stvrdol. Chladnejšie počasie však bude trvať iba do soboty. Počas celého týždňa bolo vyhlásené malé lavínové nebezpečenstvo (1. stupeň) v Nízkych, Vysokých a Západných Tatrách nad 1700 m n.m. V Malej a Veľkej Fatre sa sneh takmer úplne roztopil preto tu už lavínové nebezpečenstvo nehrozilo.

Prognóza na víkend.:

Počasie bude naďalej nadpriemerne teplé. Bude polooblačno no môžu sa objaviť aj zrážky. V sobotu zrána môže ešte mrznúť aj v nižších polohách. Lavínová situácia bude stabilná a predpokladáme malé lavínové nebezpečenstvo. Bezpečný víkend vám prajú pracovníci Strediska lavínovej prevencie HZS.

PS:

Pod dlhšom čase sa podarilo spojazniť stanicu na Smrekovici vo Veľkej Fatre, údaje z nej sú už dostupné aj na našej stránke http://meteo.hzs.sk/

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *