Zima ešte vystrčila na jar pazúry, alebo priebeh počasia od soboty 17.03.2018 po piatok 23.03.2018

21.marec je veľkým dňom v roku. Je napríklad svetovým dňom lesov a stromov, no i dňom rovnodennosti, to znamená prvým jarným dňom (presne to tento rok bolo 20.03.2018 o 17:15 SEČ). Týmto dňom teda začína na severnej pologuli jar a na južnej jeseň.  Ako to už býva, kalendár hovorí niečo iné ako skutočnosť. Lesy v našich horských oblastiach už takmer nie sú, a ak aj nejaké zostali, v svetový deň lesov, tak ako aj po iné dni padali určite veselo ďalšie stromy na nákladné autá urbárnikov. S prvým jarným dňom to bolo podobné. Ráno dosahovala teplota na vrchole Lomnického šťítu -19.3°C a v priebehu dňa nevystúpila nad -15°C, čo rozhodne jar nepripomína. Spolu s ochladením silnel aj vietor, ktorý  dosahoval na vrchole Chopku rýchlosť 25m/s (90 km/h).

Priebeh teplôt v °C na vrchole Lomnického štítu od 16.3.2018 po 22.3.2018. Zdroj SHMU

Rýchlosť vetra v m/s na vrchole Chopku, zdroj SHMU

Zima sa do našich hôr vrátila už v sobotu 17.03.2018, kedy sa jarný týždeň rýchlo preklopil do zimného víkendu. Prišlo ochladenie spolu so silným vetrom a aj výraznejšie sneženie, čo malo za následok zvýšenie stupňa lavínového nebezpečenstva pre Vysoké a Nízke Tatry na tretí stupeň.

Výška snehu v cm na AMS pod Hrubou kopou v Západných Tatrách od 16.3.2018 po 22.3.2018

Problémom boli na mnohých miestach krúpky, ktoré sa vytvorili prechodom dažďa do sneženia a spôsobili výraznú nestabilitu v snehovom profile. Nízke teploty pretrvávali prakticky po celý týždeň, čo pôsobilo nepriaznivo pre prerábanie a sadanie snehu. V štvrtok 22.03.2018 zasiahol naše horské oblasti výbežok vyššieho tlaku vzduchu, čo prinieslo nízke nočné teploty a pekné slnečné počasie v priebehu dňa.  Nakoľko je už slnko v marci vysoko, jeho sila je oveľa väčšia, a tak v priebehu dňa pozitívne prerába sneh, pôsobí na jeho sadanie, no na strmých J svahoch môže spôsobiť aj samovoľné lavíny vplyvom priveľkého oťaženia snehu. Nočné mrazy spôsobia firnovatenie snehovej pokrývky a tým jej stabilizáciu.

Víkend očakávame stále slnečné počasie s už jarnými teplotami, preto si túry plánujte v doobedňajších hodinách, aby ste na poludnie už oddychovali doma, alebo na horskej chate. Vyhnete sa tak splazom, ktoré môžu vznikať z mokrého snehu. V noci z nedeľe na pondelok  očakávame postupný príchod frontálneho systému, ktorý prinesie zvýšenie oblačnosti a možno aj zrážky. Užime si preto záver zimy, má to jednu veľkú výhodu – chodníky a cesty v národných parkoch zdevastované ťažbou dreva ešte nie sú samé blato po koléna, a tak sa z turistiky nevrátime ako prasiatka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *