Počasie, sneh a lavíny v polovici februára (10. – 16.2.2018)

V uplynulom týždni prevládalo v slovenských horách pravé zimné počasie s nízkymi teplotami, čo vidno aj grafe teploty zo stanice Ďurková v Nízkych Tatrách. V noci často klesala teplota pod -10 °C. Bolo väčšinou hmlisto, zamračené so snežením. Snehu pribúdalo hlavne vo východnej časti Vysokých Tatier a v Belianskych Tatrách. Sneh padal rovnomerne bez vetra. Napadlo ho do 40 cm. Takže tu boli výborné, relatívne bezpečné podmienky na lyžovačku v prašane. V ostatných pohoriach bolo nového prachového snehu podstatne menej. Celkovo je vo výškach nad 1200 m n.m. snehu celkom dosť. Vo vysokých polohách Tatier až nad 2 m.

Snehová pokrývka zo sneženia z minulého týždňa bola ufúkaná do snehových dosiek a vankúšov, hlavne na severných stranách pohorí.Teploty dlhodobo pod bodom mrazu umožnili vytvorenie nebezpečných vrstiev hranatozrnného snehu. Nebezpečných svahov však nebolo veľa preto bola počas celého týždňa lavínová 2. (mierne nebezpečenstvo) s tým že bolo koncentrované v spomínaných severných orientáciách. Samovoľné lavíny menších rozmerov sa objavili pri slnečnom počasí 11.2. napr. z Lomnického hrebeňa a potom včera tiež vo Vysokých a Západných Tatrách. Vo Vysokých Tatrách jedna takáto lavína zasiahla horolezcov počas lezenia ľadopádu nazývaného „Uhoľné prázdniny“. Potvrdilo sa že prvý slnečný deň po zlom počasí býva zradný. V Nízkych Tatrách sa odohrala bohužiaľ smrteľná nehoda na Veľkom Gápli ktoré podrobnejšie popisujeme v ďalšom našom blogu. Dnes sa situácia na horách zhoršila a lavínové nebezpečenstvo stúplo na tretí stupeň (zvýšené).

Prognóza na víkend.

Dnes (piatok 16.2.) sneží a so snežením je tendencia lavínového nebezpečenstva stúpajúca. Snehu by nemalo napadnúť do 10 cm.  V sobotu by malo sneženie ustať ale v noci zo soboty na nedeľu bude snežiť znovu. Teploty budú väčšinou pod nulou. Iba na podhorí môže teplota vystúpiť nad 0°C.

 

2018-02-11 Vysoké Tatry – Lavína z Lomnického hrebeňa autor: Igor Marhevský

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *