Počasie, Sneh a Lavíny od 3 – 9. februára 2018

Vydarený začiatok februára 🙂

Prvého februára sa na Slovensko vrátila zima a s ňou aj bohatá nádielka snehu. Prvá vlna sneženia bola 1/2.februára, ďalšia počas nedele 4.2. Spolu napadlo na horách 20 až 45 cm snehu. Sneženie nebolo sprevádzané silným vetrom (len sporadicky) tak ako to býva zvykom. Nový sneh bol relatívne rovnomerne rozložený, takže konečne skvelá lyžovačka.

 

V pondelok a utorok sa počasie prechodne vylepšilo, prevládalo slnečné, ale veľmi mrazivé počasie. Teploty vzduchu klesli v noci z pondelka na utorok na -15 až 21°C (Lomničák -21,4°C) čo bola zatiaľ najchladnejšia perióda za túto zimu. Od stredy sa výrazne otepľovalo, stále však pod bodom mrazu, a začalo opäť snežiť. Tentokrát najviac v južných pohoriach, čiže 20 – 30 cm v Nízkych Tatrách, 10 – 20 cm vo Veľkej Fatre. Zo všetkých pohorí má najmenej snehu Malá Fatra, akoby sa jej výrazné sneženie vyhýbalo. Celková výška snehu tam dosahuje od 20 do 90 cm. A naopak, v Tatrách a v Nízkych Tatrách je vo vysokých polohách (nad 1500 m) pomerne slušná zima. Celková výška snehu dosahuje 80 až 230 cm.

Počas tohto obdobia bolo zaznamenaných aj niekoľko spontánnych a aj mechanicky uvoľnených lavín. V určitých momentoch (hlavne tesne po sneženiach)  bola nestabilita vyššia, čo malo za následok aj zdvihnutie lavínového stupňa na 3., čiže ZVÝŠENÉ lavínové nebezpečenstvo. Doskové lavíny súviseli s vetrom previatym snehom, v strmých tatranských žľaboch sa zas vyskytli menšie prachové lavíny.

V stredu 7.2 sa podarilo opraviť meteostanicu pri Vyššom Žabom plese – zapojený bol nový solárny panel. Pôvodný panel bol zničený pri silnej ľadovke a orkáne okolo Vianoc. Mimochodom tento jav poškodil vo vyšších polohách viaceré meteostanice.

Počas nadchádzajúceho víkendu očakávame celkom dobré počasie – v sobotu premenlivá oblačnosť, v nedeľu slnečno. Vietor naďalej len slabý až mierny, teploty vzduchu v rozmedzí – 9 až -2°C. Lavínové nebezpečenstvo by malo ostať MIERNE (2.stupeň) – ale pozor, aj pri 2. stupni môžete uvoľniť lavínu, ktorá vás môže zabiť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *