Druhý dych zimy? Sneh, počasie a lavíny 27.1.- 2.2.2018

Posledný januárový víkend nám ukázal typickú jarnú situáciu so striedaním kladných teplôt cez deň a záporných teplôt v noci. Na horách bolo prevažne jasné počasie, vo Fatrách oblačno s hmlou. Od 1000m n.m. mrzlo. Toto striedanie teplôt stabilizovalo snehovú pokrývku, ale aj značne zmenilo jej charakter. Vplyvom kladných teplôt sneh na slnečných svahoch cez deň mäkol, v noci zamŕzal, výsledkom čoho bola tvorba kôry na povrchu. Na severných svahoch  tieni sme práve naopak mohli natrafiť na staršie nafúkané snehy, v nižších polohách nad hranicou lesa suchý prašan z minulo víkendového sneženia. Vo všetkých pohoriach pretrvávala lavínová dvojka (2.stupeň z 5. dielnej medzinárodnej stupnice) Nebezpečenstvo bolo koncentrované na strmých (viac ako 35°) svahoch a žľaboch v podobe nafúkaných starých snehových dosiek uložených na hranato zrnnom snehu.

Vývoj teploty vzduchu na AMS Príslop 2142 m n.m.

Začiatkom nového týždňa po silnom výškovom prúdení zo severozápadu postupoval na naše územie teplý front spojený s tlakovou nížou a prúdením veľmi teplého vzduchu. Oblačné počasie spojené s dažďom do výšky 2000 m n.m. vystriedal v utorok studený front so snežením od výšky 1000 m n.m.. Nad 1700m n.m. sa nachádzalo do 10cm ktorý bol silným severozápadným vetrom vyfúkaný a rozložený nerovnomerne. Zamrznutá snehová pokrývka, ktorú v posledných dňoch čiastočne stabilizovalo striedanie kladných a záporných teplôt poskytovala dobré podmienky na pešiu turistiku, klasické horolezectvo, a ľadové lezenie. V polohách nad 1600m n.m. pretrvával 2. stupeň, keďže nového previateho snehu tam napadlo značne viac ako v stredných polohách. Nočné prudké ochladenie čiastočne stabilizovalo snehovú pokrývku v Malej a Veľkej Fatre kde do dnešného dňa platil 1. stupeň.

Januárovo-ferbuárova mesačná noc v Belianskych Tatrách

Počasie na konci pracovného týždňa a nového februárového víkendu má byť prevažne oblačné so silným snežením. Do nedele má postupne klesať teplota, sobotňajšie sneženie bude trochu silnejšie ako to nedeľné. Noc zo soboty na nedeľu prinesie silný severný nárazový vietor. Momentálne máme vo všetkých pohoriach okolo 10cm nového prachového snehu, ktorý padal pri miernom vetre, to znamená že je rozmiestnený rovnomerne. Víkendové predpovede hovoria o silnom snežení, vetre a klesajúcej teplote. Pri takýchto parametroch je tendencia lavínového nebezpečenstva stúpajúca. Vietor bude nový premrznutý sneh ukladať na hladký zamrznutý povrch do žľabov, depresií a pod steny, kde sa môžu vytvárať nebezpečné vankúše a snehové dosky. Nebezpečenstvo môže byť veľmi lokálne vo všetkých pohoriach, preto si dávajte pozor, sledujte, rozmýšľajte, testujte, kopte, lezte, lyžujte, behajte opatrne a hlavne bezpečne!!!

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *