20.1. – 26.1.2018 Sneh, lavíny a počasie za posledný týždeň.

Počas minulého víkendu sa zima prihlásila v plnej sile so snežením a nízkymi teplotami. V pondelok ráno klesali teploty pod -14°C. Snežilo hlavne koncom minulého týždňa vo všetkých pohoriach, všade napadlo okolo 30 cm nového snehu, najmenej to bolo vo východnej časti Vysokých Tatier a najviac v Západných Tatrách a Veľkej Fatre, kde spolu za niekoľko dní napadlo do 60 cm nového snehu. Sneh bol spojený s vetrom, ako sme už zvyknutí.To sa samozrejme odzrkadlilo aj na lavínovej situácii. Bolo vyhlásené zvýšené lavínové nebezpečenstvo (3.stupeň). Spadlo niekoľko spontánnych lavín strednej veľkosti a niekoľko doskových lavín si spustili aj turisti. Jedna z nich sa stala bohužiaľ osudnou mladému skialpinistovi v Žiarskej doline. Podrobný report z nehody si môžte prečítať >>TU<<. V pondelok zrážky ubudli a ukázalo sa slnko. Situácia bola ale stále nebezpečná. Od utorka sa začalo postupne oteplovať. Sneh sa postupne pomaly stabilizoval. Vo štvrtok sa objavili inverzie, hore bolo teplejšie ako dolu na podhorí. Najteplejšie bolo samozrejme na južných svahoch. Teplota na Solisku vo Vysokých tatrách vystúpila až na 7°C.

Vývoj teploty vzduchu na Žiarskej chate (1280 m n.m.) od 20.1.2018 do 26.1.2018

Vplyvom teplého počasia sme očakávali spontánne lavíny, preto bola vo štvrtok popoludní lavínová 3. (zvýšené nebezpečenstvo). Objavili sa menšie lavíny v Západných Tatrách napr. zo svahu Krásno na východnej strane Príslopu. Väčšie lavíny však nepadli. Sneh na slnečných svahoch sa mení: v noci stvrdne a vytvorí sa kôra vplyvom mínusových teplôt a cez deň zmäkne. To situáciu stabilizuje. V tieni a v severoch našich pohorí stále môžte nájsť aj prašan, ale aj nebezpečné nafúkané snehové dosky na hranatozrnnom snehu.

 

Ako bude cez víkend?

Počasie sa trochu zmení a zajtra (sobotu 27.1.) bude slnečno s vysokou oblačnosťou a o niečo chladnejšie ako dnes a nemal by ani fúkať vietor. Potom v nedeľu to bude horšie, vietor zosilnie a zamračí sa. Striedanie kladných a záporných teplôt bude sneh stabilizovať, preto by sa lavínové nebezpečenstvo nemalo zvyšovať. Horám zdar…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *