Pani Zima si dala prestávku – sneh a lavíny v druhom týždni roku 2018

Druhý januárový týždeň sa nám na horách oteplilo a teploty vzhľadom na ročnú dobu boli naozaj nadpriemerné a nad normálom. Na začiatku týždňa nulová izoterma oscilovala okolo hladiny 1800 – 1900 m n. m. a miestami sa vyšplhala aj cez 2000 m n. m.. No teplo naozaj nevídané na toto obdobie roka najmä v porovnaní s teplotami, ktoré o takomto čase panovali minulý rok. Túto tému podrobnejšie rozoberá článok SHMÚ tu.

Teplota na najvyššie položenej metostanici HZS v druhom týždni roku 2018 priemer : -16,6°C. (Príslop – Západné Tatry

Teplota na najvyššie položenej metostanici HZS v druhom týždni roku 2018 priemer : -2,5°C. (Príslop – Západné Tatry

Samozrejme príval teplého vzduchu z juhu nenechal sneh v našich horách nedotknutý. Už v nedeľu a v pondelok bol sneh až do vyšších nadmorských výšok premáčaný miestami až na trávnatý podklad. Teplo stabilite snehu vôbec neprospelo a najmä to, že v stredných polohách v noci nemrzlo.

Nátrž pod Salatínom – Západné Tatry (Utorok 9. 1.)Na mnohých miestach sa povytvárali tzv. snehové nátrže, pričom v nedeľu popoludní začali padať reálne základové  – klzavé lavíny najprv v Malej Fatre. V pondelok a utorok padlo viacero veľkých zakladoviek a to najmä vo Fatrách (Steny, Krížna…). Ich spoločným menovateľom bol trávnatý podklad, vodou nasýtená snehová pokrývka a tenká lubrikačná vrstva vody na rozhraní snehu a pôdy. Ešte sa vráťme k nátržiam v snehu. Zvyčajne majú tvar hornej pery rybích úst. Tento proces je spôsobený plazením snehu a  je spôsobený jeho nestabilitou. Často krát sa to deje na trávnatých svahoch prípadne skalných platniach a tento proces zvykne prerásť až do základovej lavíny. Dôležité je sa pri takýchto nátržiach nezdržiavať a zďaleka ich obchádzať, lebo to kedy takáto nátrž prerastie do kĺzavej, základovej lavíny nikto nevie.

Základovka južný vrchol Stien – Malá Fatra (Streda 10. 1. 2017)

V priebehu týždňa sa mierne ochladilo. Nočný mráz sneh stabilizoval a na mnohých miestach sa vytvorila prebárajúca sa, prípadne nosná miestami až ľadová kôra. Základové lavíny prestali padať a lavínová situácia sa výrazne stabilizovala. Momentálne je vyššie riziko pošmyknutia sa a následného pádu dolu strmým svahom ako odtrhnutia lavíny. Takže pozor na strmé a tvrdé svahy. Mačky a čakan by v týchto dňoch určite nemali chýbať vo výbave zodpovedného návštevníka našich hôr.  Koniec pracovného týždňa priniesol sporadické snehové prehánky, ktoré podmienky na skialpinizmus mierne vylepšili, ale žiadna sláva to veru nebude. Ideálne je nájsť si ešte nepolyžované miesto, v opačnom prípade  vám hrubá hrochoť  dá poriadne zabrať , až vás budú zuby bolieť. Podmienky na lezenie ľadov a mixov sú priam ideálne. Rýchle nástupy a ľadové línie, ktoré vyťekajú raz za 10 rokov nie sú v tomto období výnimkou a treba sa do nich s poriadnou chuťou zahryznúť. Tento týždeň dal tomu za pravdu a určite prial viac ľadolezcom ako skialpinistom.

Teploty aj vo vyšších nadmorských výškach vystúpili nad 0°C. Striedanie kladných a záporných teplôt sneh stabilizovalo (Vyšné Žabie pleso 2047 m n. m, Vysoké Tatry)

Momentálne je vo všetkých pohoriach malé lavínové nebezpečenstvo a predpoklad je, že sa to ani cez víkend nijak výrazne nezmení. Počasie nás čaká premenlivé s nástupom studenšie vzduchu z východu a z postupným zlepšovaním až slnečným počasím v nedeľu. Prijemný a hlavne bezpečný víkend na horách vám všetkým želá Stredisko lavínovej prevencie.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *