Počasie a snehová pokrývka od 30.12.2017 – 5.1.2018

Silvestrovský víkend sa niesol v znamení periódy sneženia, ktorá trvala 48 hodín a s pôsobením vetra napadlo do 30 nového prachového snehu, ktorý padal na tvrdý, zľadovatelý podklad, kedy zákonite nemohlo doôjsť k previazaniu týchto vrstiev. Nebezpečené boli svahy J,JV,JZ, kde bol sneh ukladaný, hovoríme o záveternej strane a aj dnes môžeme predpokladať, že v tyýchot orientáciách je pomerne veľa snehu vo forme vankúšov a dosiek. Sneh bol rozmiestnený nerovnomerne a mohli sme zaznamenať jav, kedy je pôsobením vetra nový naviaty do lesneého porastu, potom vyššie máme snehovú pokrývku vymrznutú a vyfúkanú na ľad a v tých najvyšších polohách v odtrhových zónach, vstupoch dožľabov a terénnych depresiách opäť sneh naviaty ale už vo forme nebezpečných dosiek a vankúšov rôznych tvrdostí.

V pruiebehu týžd§a sa lavínová situácia výrazne stabilizovala pôsobením vody vo vorme dažďa, nakoľko cez deň bolo výrazne teplo, pršalo do výšok okolo 1600 m.n.m. a tak v týchto výškach sme opäť mohli sledovať poľadovicu, vyššie bol sneh vyfúkaný na „kosť“. Z hľadiska zimného lezenia a alpinizmu sa podmienky urobili, pre skialpinistov tieto deje znamenlai výrazné zhoršenie podmienok.

Lavínové nebezpečenstvo v piatok, 5.1.2018 je vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí mierne, tz. 2 stupeň. Uvoľnenie lavíny je možné pri dodatočnom zaťažení na strmých záveterných svahoch, kde je previate väčšie množstvo nového snehu. Ten je uložený veľmi nerovnomerne, pričom najviac ho je v žľaboch, terénnych depresiách a pod sedlami JZ, J, JV, V a SV orientácií. Uložený je vo forme snehových vankúšov a doskového snehu rôznej tvrdosti. Spontánne uvoľnenie veľkých lavín sa nepredpokladá.

Oproti včerajšku sa oteplilo, teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -2° do 3 °C. Vietor oproti včerajšku zoslabol. Za posledných 24 hodín nepripadol žiadny nový sneh. Od výšky 1500 m .n.m. je snehová pokrývka tvorená starším zmrznutým snehom, ktorý je dostatočne stabilizovaný a nosný, v polohách nižších je sneh vlhký, ojedinele s kôrou avšak nenosný vpylvom tepla. Vo vyšších polohách sa na povrchu nachádza vrstva novšieho suchého snehu, ktorý bol vetrom previaty na záveterné miesta a vytvoril nestabilné snehové vankúše a dosky. Jeho výška sa pohybuje od 0 do 50 cm.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *