Sneh, lavíny a tragický ľadový týždeň v horách.

Vianočné oteplenie prišlo aj v tomto roku. Teplota na Žiarskej chate (1285 m n. m.) vystúpila 24.12. až nad 4°C. Oteplenie bolo spojené aj s dažďom a pršalo aj vo vysokých horských polohách. Na štedrý deň a po ňom ešte padali samovoľné lavíny. Sneh bol bol úplne premočený. Následné ochladenie 26.12.2017 z neho spravilo klzisko. Bez mačiek a čakana, bol pohyb životu nebezpečný. Na takéto nepriaznivé podmienky doplatilo niekoľko turistov vo Vysokých Tatrách. Štyria z nich bohužiaľ prišli o život. Niekoľko dní nepripadol žiadny nový sneh a prevládalo slnečné počasie. Následne sa situácia zmenila a na horách bolo veľmi veterno. Prevládalo južné prúdenie. Vo štvrtok postupne prišli aj zrážky. V podhorí spočiatku pršalo a snežilo až od 1200 m n.m. Zo štvrtka na piatok dážď prešiel do sneženia. Napadlo 10 – 25 cm nového snehu.

2017-12-25 Lavína z Boru v Nízkych Tatrách, ktorá spadla pravdepodobne 2017-12-23 autor: Juraj Settey

Lavínová situácia bola stabilná a dva dni bola dokonca v našich pohoriach „iba“ lavínová 1 (malá nebezpečenstvo), so snežením sa situácia začala meniť. Smer vetra sa zmenil na severozápadný a popremiestňoval nový sneh do žľabov a múld  južných, juhovýchodných a východných orientácií. Zrážky prichádzali od západu, najmenej snehu preto pribudlo vo Vysokých Tatrách. Teplota pri snežení nebola v stredných polohách veľmi nízka, čo je z hľadiska stability snehu dobré, vo vysokých polohách nad 2000 m n. m. bolo chladnejšie preto aj nový sneh môže byť horšie spojený so starším snehom. Uvoľnilo sa aj niekoľko spontánnych lavín z veľmi strmých svahov napríklad v Malej Studenej doline.

Nový sneh na Starej Poľane v Belianskych Tatrách

Prognóza na víkend.

Ďalší sneh v nasledujúcich dvoch dňoch neočakávame, napriek tomu treba byť stále ostražitý. V sobotu bude kritický, prvý pekný deň po snežení. Ustane aj vietor. V nedeľu vietor opäť zosilnie a pribudnú aj oblaky a oteplí sa aj vo vyšších polohách. Oteplenie môže spôsobiť aj pád spontánnych lavín.

Prajeme vám príjemný a hlavne bezpečný posledný víkend roku 2017.

(Za fotky ďakujeme Miroslavovi Peťovi, Jurajovi Setteyovi a Milanovi Tomaškovičovi)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *